VEB2023 XI. programajánló

VEB2023 XI. programajánló

Ismét eltelt két hét a legutóbbi VEB programajánló óta. Az elmúlt hetekben megünnepeltük a Felezőt és számos Gyárkert koncerten bulizhattunk. A programok tekintetében továbbra is dübörög a nyár.

Továbbá – ahogy eddig is – ajánljuk a 2023 podcastot, a mobil alkalmazást és a júliusi programfüzetet. (PDF-ben itt találjátok)

Papírkutya - Kyle Lionhart

Kezdjük is az ajánlót egy megszokott, könnyed zenés estével a Papírkutyában.

Lehengerlő ausztrál szörfös/utcazenész három estén keresztül: Kyle Lionhart koncertezik a Papírkutyában!

A világutazó előadó folk, blues, soul stílusban zenél.

Június 27-től június 28-ig este fél nyolckor a Papírkutyában.

 

Hallgass bele!

Papírkutya - Josh Okeefe

Következő héten szintén egy külföldi előadó zenél 3 estén át a Papírkutyában.

Autentikus népi hagyományoktól recsegő hangjától bármikor egy angol pubban képzeljük magunkat, nyers, erős dalszövegei Bob Dylant idézik, de ha az elmesélt-énekelt történet úgy kívánja, akkor Mr Beanné változik.

Július 4-től július 6-ig este fél nyolckor a Papírkutyában.

 

Hallgass bele!

GyárKert – KultúrPark

A szervezők egész nyáron át tartó fesztiválnak szánják a rendezvénysorozatot, amely május első hétvégéjén kezdődik Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával kialakított modern, multifunkcionális helyszínen, a Gyárkert Kultúrparkban.

A helyszín május 5-étől a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként olyan nemzetközi világsztároknak ad otthont, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, vagy Papa Roach és Hollywood Undead.

 
Forrás: https://www.facebook.com/GyarKert

Parno Graszt

Amikor a muzsika csak úgy jön, és árad – nos, ilyen egy igazi Parno Graszt-koncert. A tradicionális cigányzenét játszó zenekar Quimby, AC/DC, Punnany feldolgozásokkal is színpadra áll a Gyárkertben, természetesen mindezt a jellegzetes Parno-hangzással. Az ország legnagyobb helyeit is képesek megtölteni, fellépéseik rendszeresen teltházas örömünnepek. 

 
 

Hallgasd meg június 29-én, csütörtökön élőben!

Zaporozsec

Egy este a ‘Rákkendról’ és önfeledt nyári bulizás jegyében: a szentgotthárdi zenekar, a Zaporozsec érkezik június 30-án a Gyárketbe!A srácok szavaival élve: Ha kíváncsi vagy, hogy hangzik élőben a ti szavaitokból írt dalunk, és hogyan passzolnak például a teknősbéka, a kardiológus, a vodka, a hagymapucolás vagy a buszsofőr szavak egymáshoz egy francia sanzon hangulatában, akkor ott a helyed!

 

Hallgasd meg június 30-án, pénteken élőben!

Forrás: Gyárkert

AWS

Januárban az AWS új időszámításba kezdett: a zenekar Stefán Tamás énekessel viszi tovább Siklósi Örs örökségét. Együtt, barátokkal, a családjukkal és a szeretteikkel indultak tovább. Túl egy több állomásos turnén, még idén nyáron visszatérnek a fesztiválok nagyszínpadjaira is, és július 1-jén az új felállásban készült új AWS-dalokkal és régi kedvencekkel a Gyárkertben is színpadra lépnek! 

Hallgasd meg július 1-én, szombaton élőben!

Továbbá lesz még Tom Odell, Chet FakerMorcheeba, és a Lost Frequencies, azonban ezekre a koncertekre már sajnos elfogytak a jegyek. 

Jó szórakozást!

Felező

Június 14. és 18. között a szervezők ötnapos örömünnepre várnak mindenkit Veszprémbe és a Bakony-Balaton régióba, hogy színes programkavalkáddal megünnepelhessék az EKF programév első félévét és felkészüljünk a címviselés hátralevő hat hónapjára.
Az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városoknál már hagyománnyá vált, hogy az éveleji évadnyitó ünnepség után, az év közepén egy közös, „felező” örömünnepen tekintenek vissza az első hat hónapra és készülnek fel az előttük álló fél évre. Ettől a hagyománytól a régió sem tér el, így egy 5 napon át tartó minifesztivállal készülnek, ahol koncertek, extrémsport bemutatók, kiállítások, sőt még olyan különlegességek is várják az érdeklődőket, mint a görkori diszkó, a mesemondó fesztivál vagy az extrémhosszú asztalnál megrendezett piknik.
 
A koncertek mellett olyan kísérőprogramok várják a Felezőre érkezőket, mint az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Történetmondó Konferencia és a Pannon StoryFest nemzetközi mesemondó fesztivál. A mesék mellett az operettek különleges világa is megelevenedik a Petőfi Színház szervezésében megvalósuló Rátonyi Róbert Operettfesztiválon, sőt, ezidő alatt Veszprém belvárosában egyedi, térhatású szimfonikus koncerteken is részt vehetünk, amelyek ráadásként egyedülálló vizuális élményt is nyújtanak majd.
 
A művészetek kedvelői a Felező napjain felfedezhetik a Művészetek Háza időszakos és állandó kiállításait is, valamint a Papírkutya Kultúrbisztró is koncertekkel készül erre az időszakra.

Pannon Storyfest – felező

Népmesék csak gyerekeknek valók? 

Korántsem! 

A magyar népmeséink olyan értéket és világképet hordoznak, melynek jelentősége sokak számára nem világos. Ez a rejtett forrás melyből meríteni lehet még felnőtt korban is, igazi kincs. Ezért fontos fenntartani a népmesei hagyományt, mert általa mi is épülhetünk lelki, erkölcsi, szellemi értelemben egyaránt.

Ha nem hiszed járj utána! Erre remek alkalom kínálkozik június 14-től 16-ig a Pannon Storyfesten.

“Kíváncsi vagy a királynék városához kapcsolódó legendákra? Érdekelnek a különböző kultúrák mitikus történetei? Szereted a meséket? Ha igen, akkor a Pannon StoryFest a te programod.”

Örvényesvölgy Fesztivál – második hétvége – felező

A zalacsányi Örvényesvölgy Fesztivál új eseményként csatlakozik a régió magas színvonalú zenei eseményeinek sorába. Az esemény 2023 júniusában két hétvégén, 9-10-én és 16-17-én ragadja magával a zenekedvelőket többek között olyan hazai és nemzetközi fellépőkkel, mint a Grammy-díjas Gipsy Kings, a magyar népzenei életet meghatározó Csík Zenekar, a progresszív jazzet táncos ritmusokkal vegyítő Deladap és a londoni soul és blues zenész, Kevin Davy White.

Az Örvényesvölgy Fesztivál egyik különlegességét az elbűvölő helyszín adja. A csend és nyugalom szigetén, erdőszéli kilátással kapott helyet a rendezvény nagyszínpadja, így a zenei élmények mellett a szemet és lelket gyönyörködtető vidék is lehetőséget ad a szürke hétköznapokból, városi környezetből való kiszakadásra.

Forrás: Örvényesvölgy fesztivál

A második hétvégén a hangsúly a nemzetközi fellépőkön van, 5 külföldi sztárvendég érkezik majd Zalacsányba, köztük a jazz, a soul, blues és az elektro-swing legnagyobbjai.  Fellép többek között CANDY DULFER, a GIPSY KINGS by Diego Baliardo, KEVIN DAVY WHITE, a DELADAP, valamint a FERENC NEMETH Freedom Trio.  További részletek a weboldalon és facebookon.

Street Legends – mutasd, mi a pálya! – felező

A Street Legends / Utcai legendák rendezvény a fiatal tehetségekről szól, akik egy előválogatás után élőben is megmérkőzhetnek a sportágak hazai nagyágyúi és a lelkes közönség előtt! A profi épített pályán a verseny mellet lesznek profi bemutatók, a kezdő érdeklődők szakértők segítségével próbálhatják ki a sportágakat és a haladóknak is alkalmuk lesz elsajátítani néhány új trükköt!
 
A június 16-i hétvégén minden vállalkozó szellemű BMX, görkori, gördeszka és roller rajongó saját maga is tesztelheti a versenyre megépített pályát is. Az amatőr sportolók biztonságáról profi pályafelügyelők gondoskodnak.

“Találkozzunk június 16. és 18. között Veszprémben, a Szent Imre téren, ahol Te is kipróbálhatod magad és elsajátíthatsz néhány új trükköt!”

forrás: facebook.com/utcailegendak

BALATON’S EXTREME ART AND TREASURE – B.E.A.T. Fesztivál

Az underground világából induló, de már nem csak egy szűk rétegnek szóló művészeti fesztivált kapsz tőlünk. Brutál jó zenék, koncertek, DJ-k, Streetart, Graffiti, Streetdance, Skateboard, Parkour, Airtrack, Slackline. Igazi kavalkád.

Időpont:  június 22-24. – Balatonalmádi

forrás: www.beatfesztival.hu

Két hét múlva ismét jelentkezünk az aktuális programkínálattal! Addig is jó kulturálódás és kikapcsolódást kívánunk a teljes szerkesztőség nevében!

Ragyogj Veszprém!
Hajrá VEB2023!

Kiemelt kép forrása: MTI /Vasvári Tamás