VEB2023 VIII. programajánló

VEB2023 VIII. programajánló

Ismét eltelt két hét a legutóbbi VEB programajánló óta. Átadásra került a Ruttner-Ház és az Acticity, a Vár pedig végre megnyitja kapuit a látogatók előtt.  A Gizella napokon túllendülve, az elkövetkezendő hetekben további zenés és leginkább táncos fesztiválokon és eseményeken vehetünk részt.

Továbbá, ahogy eddig is, ajánljuk a 2023 podcastot, a mobil alkalmazást és a májusi programfüzetet. (PDF-ben itt találjátok)

Programok

Kezdjük is az ajánlót egy megszokott, könnyed zenés estével a Papírkutyában.

Egy jókora adag pozitív energia egy vibráló duótól, folk és reggae ütemekbe csomagolva – a River Roots zenél három estén keresztül a Papírkutyában!

A 14 éve együtt muzsikáló Gem Neilan és Matt Harrington az alternatív akusztikus zene vibráló keverékét hozza el nekünk Veszprémbe, folk és reggae árnyalatokkal, változatos hangzásokkal és játékos, felemelő hangulattal. Szívből jövő zenéjük utazásra visz, megtáncoltat és inspirál.
Az énekes-dalszerző páros már végigkoncertezte a világot, a Glastonbury fesztiváltól a Boomtownig, a Bali Spirit Fesztiváltól az új-zélandi Luminate-ig, most pedig a Papírkutyában találkozhatsz velük.”
 
Május 16-tól 18-ig este fél nyolckor a Papírkutyában.
 

Hallgass bele!

Érdekel, hogyan működik a dalszerzés? Akkor itt a helyed! Új sorozatot indít a Little Moon.

Magyarország kiemelkedő dalszerzőivel beszélget Juhász Zoli az alkotás olykor magányos folyamatáról, majd ezzel szembe menve, élőben, együtt írnak egy dalt.

Az este első felében elmerülnek a dalszerzés és a kreatív folyamat mechanikájában, fogásaiban és furcsa pszichológiájában, utána pedig egy gyakorlati példán keresztül mutatják meg, hogy “akció közben” hogy működik a dalszerzés, és az éppen felmerülő problémákon ki hogyan talál fogást.

BARKÓCZI NOÉMI:

Barkóczi Noémi énekes-dalszerző, a mai magyar alternatív szcéna egyik legegyedibb hangja. Dalaiban a legközönségesebb dolgok is különlegessé válnak, és a kis dolgokban is egész világokat mutat meg.

JUHÁSZ ZOLI:


Juhász Zoli veszprémi énekes-dalszerző, az Ancient Spaceships frontembere és a Little Moon hangmérnöke és alapító tagja. Nemrég jelent meg első magyar nyelvű dala ‘Gyönyörű’ címmel.
 
LITTLE MOON:
 
A Little Moon egy minikoncert-sorozat és showcase YouTube-csatorna, ami bemutatkozási lehetőséget nyújt újszerű hangoknak és tehetséges, feltörekvő dalszerzőknek.
 

Dátum: Május 16. 18 óra.

Pannon KözTér

Forrás: veszprembalaton2023.hu

GyárKert – KultúrPark

A szervezők egész nyáron át tartó fesztiválnak szánják a rendezvénysorozatot, amely május első hétvégéjén kezdődik Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával kialakított modern, multifunkcionális helyszínen, a Gyárkert Kultúrparkban.

A helyszín május 5-étől a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként olyan nemzetközi világsztároknak ad otthont, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, vagy Papa Roach és Hollywood Undead.

 
Forrás: https://www.facebook.com/GyarKert

Bagossy Brothers Company

Ha Balatonon járnak, övék a világ, olvadnak a szívek s nyílik a virág…! Ha Veszprémben járnak, akkor pedig mindenkinek irány a Gyárkert!

Az idén 10. születésnapját ünneplő Bagossy Brothers Company országszerte ad teltházas koncerteket, a Due Médiakutató hálózat közvéleménykutatása alapján két éve Magyarország legnépszerűbb zenekara lett. “Már tíz éve járjuk ezt az utat, mégis azt hiszem, hogy csak most kezdődik el igazán..” – meséli Bagossy Norbi.

Alig várjuk, hogy veletek, és a máig változatlan felállásban játszó gyergyószentmiklósi zenekarral együtt is megünnepeljük ezt a 10 évet.

 

Hallgasd meg május 19-én élőben!

Halott Pénz

Ha kérdezik, hogy láttad-e, mit mondasz majd? Majd azt mondod, hogy: persze, nem lehetett kihagyni! Ugye Te sem hagyod ki a Halott Pénz Gyárkertes koncertjét?!

A Halott Pénz dalait játszották legtöbbször tavaly a rádiókban, Darabokra törted a szívem c. számuk megtekintése már 40 millió felett jár a YouTube-on, és ‘többszáz’ koncert után is az ország egyik legnépszerűbb zenekara. Május 26-án pedig veletek együtt énekeljük majd teli torokból az elmúlt 10 év emblematikus Halott Pénz-slágereit.

Hallgasd meg május 26-án élőben!

forrás: facebook.com/HalottPenzOfficial

Jazz Dívák a Papírkutyában

Hogyan tehetünk boldoggá egy hétfő estét? Csodás dívákkal és szenzációs zenekaraikkal! Vokális jazz sorozatunk következő szereplője: Orbay Lilla Quintet!

Vokális jazz sorozatunk boldog hétfő estékre csodás dívákkal és szenzációs zenekaraikkal – vol.3. Orbay Lilla Quintet!

 

Az Orbay Lilla Quintet műsorában meghatározó szerepet játszanak a mediterrán stíluselemek, illetve az eredeti módon újragondolt és átkomponált jazz-sztenderdek. A zenekar repertoárjának gerincét azonban egyre növekvő arányban saját szerzeményeik alkotják, amelyek könnyed, ugyanakkor izgalmas hangvételükkel ragadják meg a hallgatót.  Nagy erősségük az improvizáció és a gazdag zenei eszköztár. Több alkalommal is játszottak már közösen, de az együttes csak 2020-ban nyerte el végleges formáját.

Május 22. hétfő este 7:30-tól a Papírkutyában.

Papírkutya koncert: Mono Green

Modern indie folk, nyugodt jazz ütemek és fülbemászó popdallamok – Mono Green-t három estén is hallgathatod a Papírkutyában!

Fabian Ristau gyermekkora írja saját zenéit és ötleteit, Mono Green elnevezésű szólóprojektjében végre kiélheti őket. Tiszta hangja a melankólia és a szebb jövő ígéretének ambivalens keveréke, a hangzás gyakran a remény és a bánat közötti vékony határvonalon mozog.

A német zenész a folk hagyományos, természetközeli oldalát ötvözi a nyüzsgő város hangulatával, jazz és pop elemekkel vegyítve. Az eredmény a műfaj sajátos, új értelmezése, sokoldalú, változatos és bátor.

Május 22-tól 24-ig 19:30 tól a Papírkutya KultúrBisztróban.

Séd-parti Mesekocsma

Népmesék csak gyerekeknek valók? 

Korántsem! 

A magyar népmeséink olyan értéket és világképet hordoznak, melynek jelentősége sokak számára nem világos. Ez a rejtett forrás melyből meríteni lehet még felnőtt korban is, igazi kincs. Ezért fontos fenntartani a népmesei hagyományt, mert általa mi is épülhetünk lelki, erkölcsi, szellemi értelemben egyaránt.

Ha nem hiszed járj utána! Erre remek alkalom kínálkozik május 25-én a Fricskában.

A mesekocsma műfaja az élőszavas mesemondás új alkalmainak egyike, a folklorisztikailag hiteles kortárs mesemondás alkalma. A bevont fellépő művészek előre meghirdetett helyen és időben élőszavas történetmondással szórakoztatják közönségüket. A repertoárból a közönség összetételére és épp aktuális hangulatára reflektálva válogatnak tréfás, tündér-, vagy pajzán népmeséket. 

A mesélők egymást váltva mondják el történeteiket, melyek gyakran kapcsolódnak egymáshoz. A mesekocsmák egymást jól ismerő mesemondói gyakran oda- és visszautalnak az elhangzott mesékre, ekképp az egész mesefolyam valamiféle egységgé áll össze, minden spontaneitásával együtt.

A TÁNC Fesztiválja – Nemzetközi kortárstánc fesztivál

 

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban 25. alkalommal ad otthont Veszprém városa a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak. Az eseményen egyértelműen a táncé a főszerep, de képviseltetik magukat a táncművészethez kapcsolódó bábszínház- és zeneművészet alkotói is. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros cím eredményeképp a fesztivál erős hazai és nemzetközi programmal várja az érdeklődőket.

Forrás: atancfesztivalja.hu

Találkozások Zenevárosban – Jola és Tariqa

“A kitaszítottak ős-rockja, a fekete rabszolgák mágikus zenéje, a gnawa körül gravitál a következő zenei találkozás.

A marokkói műfaj brüsszeli képviselői, a Jola érkezik Veszprémbe, hogy a magyar gnawa helytartóival, a Tariqa-val áldozzanak az ősök oltárán.

Az ősi transz-zene a fekete-afrikai és az arab kultúra keveredésének metszéspontján alakult ki, jellemzője a monoton, de mégis folyamatosan változó ritmika és a különleges basszus-lant, a guembri használata.

Egyszerű de hatásos receptje megigézte már a Led Zeppelint, Jimi Hendrixet és Archie Sheppet, a Hangvilla színpadán annak lehetünk tanúi, ahogy a brüsszeli diaszpóra-zenekar és a magyar zenészek a marokkói hagyományon keresztül kapcsolódnak.”

Az újonnan megnyitott Acticity ad otthont az eseménynek május 24-én 19 órakor.
Forrás: atancfesztivalja.hu

MusiColours Festival

Kodály és Bartók országában, Auer városában, az UNESCO Zene városában ifjúsági kórusok, zenei együttesek felejthetetlen randevúja a legendás magyar tenger és a vadregényes Bakony hegység találkozásában. Találkozz velük Te is!

Két hét múlva ismét jelentkezünk az aktuális programkínálattal! Addig is jó kulturálódás és kikapcsolódást kívánunk a teljes szerkesztőség nevében!

Ragyogj Veszprém!
Hajrá VEB2023!

Kiemelt kép forrása: MTI /Vasvári Tamás