VEB2023 VII. programajánló

VEB2023 VII. programajánló

Ismét eltelt két hét a legutóbbi VEB programajánló óta. A GyárKert nyitóhétvégéjétől kezdve a Palota Rockfesztiválon át a Gizella Napokig jobbnál jobb programkínálatot találhatunk. Hadd emeljek ki néhányat.

Továbbá, ahogy eddig is, ajánljuk a 2023 podcastot, a mobil alkalmazást és a májusi programfüzetet. (PDF-ben itt találjátok)

Programok

Kezdjük is az ajánlót egy megszokott, könnyed zenés estével a Papírkutyában.

“Klasszikus és modern blues, reszelős hang, és őszinte, önvizsgáló dalok – Joe Corbin három estén is a Papírkutya színpadán!

A Csatorna-szigetekről származó gitáros és énekes 16 éves kora óta zenél, mellette a családi hentesüzletben is dolgozott (mégsem a metál felé vette a zenei irányt). Hamar a londoni zenei élet állandó részévé vált, a Camden Roundhouse-tól a 100 Clubig mindenhol fellépett, és még Tom Jones gitárosa is volt. Melankolikus, őszinte és önvizsgáló dalai a blues mellett a jazz és a korai soul hatása alatt születtek.

Az Eric Claptonra, Stevie Ray Vaughanra és Jimi Hendrixre emlékeztető gitárstílusával és a brit nagyok, mint Joe Cocker és John Martyn szellemét idéző reszelős hangjával Joe Corbin született előadóművész, a XXI. századi blues hangja.”

 
Május 02-tól 04-ig este fél nyolckor a Papírkutyában.
 

Hallgass bele!

Érdekel, hogyan működik a dalszerzés? Akkor itt a helyed! Új sorozatot indít a LITTLE MOON.

Magyarország kiemelkedő dalszerzőivel beszélget Juhász Zoli az alkotás olykor magányos folyamatáról, majd ezzel szembe menve, élőben, együtt írnak egy dalt.

Az este első felében elmerülnek a dalszerzés és a kreatív folyamat mechanikájában, fogásaiban és furcsa pszichológiájában, utána pedig egy gyakorlati példán keresztül mutatják meg, hogy “akció közben” hogy működik a dalszerzés, és az éppen felmerülő problémákon ki hogyan talál fogást.

Sallai Laci talán a magyar underground gitárzene egyik legfoglalkoztatottabb gitáros-basszusgitárosa, dalszerzője. Laci a Felső Tízezer frontembere, de olyan projektekből is ismerhetitek, mint a Galaxisok, a Platon Karataev vagy a The Somersault Boy.

Juhász Zoli veszprémi énekes-dalszerző, az Ancient Spaceships frontembere és a Little Moon hangmérnöke és alapító tagja. Nemrég jelent meg első magyar nyelvű dala ‘Gyönyörű’ címmel.

A Little Moon egy minikoncert-sorozat és showcase YouTube-csatorna, ami bemutatkozási lehetőséget nyújt újszerű hangoknak és tehetséges, feltörekvő dalszerzőknek.

Dátum: Május 6. 18 óra.

Pannon KözTér

Forrás: veszprembalaton2023.hu

GyárKert – KultúrPark

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legfontosabb nyári eseménye a most megnyíló pop-up rendezvényhelyszín, a Gyárkert KultúrPark, ami 4 hónapon keresztül, több, mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont.

A szervezők egész nyáron át tartó fesztiválnak szánják a rendezvénysorozatot, amely május első hétvégéjén kezdődik Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával kialakított modern, multifunkcionális helyszínen, a Gyárkert Kultúrparkban.

A helyszín május 5-étől a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként olyan nemzetközi világsztároknak ad otthont, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, vagy Papa Roach és Hollywood Undead.

 
Forrás: https://www.facebook.com/GyarKert

Vad Fruttik

Tarts velünk az egykori Balaton Bútorgyár helyén megnyíló Gyárkert KultúrPark legelső koncertjén, a Vad Fruttikon!

Magyarország egyik kedvenc együttese a nyári fesztiválszezon start mezején a veszprémi Gyárkertben lép fel. Legújabb, Elválaszt című nagylemezük megjelenése előtt tavaly a tagságuk is átalakult: Likó Marcell és Kerekes Gergely mellett iamyank billentyűs hangszereken, Dexter basszusgitáron, Tokár Gábor pedig dobon játszik. Aki volt már idén Fruttikon, az látta az új felállást. Aki még nem, annak sok szeretettel ajánljuk a zenekar szezonnyitó koncertjét!

 

Hallgasd meg május 5-én élőben! A részvétel ingyenes.

Stereo MC

Gyere el a Gyárkert első nemzetközi sztárfellépőinek minden generációt megszólító koncertjére, hogy ne maradj ki a jóból Te sem!

A ’80-as évek közepén alakult brit hip-hop/elektronikus/funk csapat a mai napig aktív, a koncertezés, DJ-zés mellett gyakran jammelnek stúdiójukban. A világsikert az 1992-es „Connected” hozta el számukra, az elmúlt években Magyarországon többször is felléptek, idén nyáron azonban csak a veszprémi Gyárkert nyitóhétvégéjén, május 6-án találkozhattok velük! Amit mi garantálunk: 100% pozitív energia, lazulás, és színtiszta jó zene!

Gizella Napok

Május 7. és 14. között közel száz ingyenes eseménnyel tölti meg a belvárost és a veszprémi várnegyedet a Gizella Napok.

Koncertek, képzőművészeti programok, színházi és bábszínházi produkciók, irodalom, gyermekprogramok, hagyományőrző és gasztronómiai bemutatók, történelmi felvonulás és népművészeti kirakodóvásár gazdagítja a Királynék Városának legnagyobb összművészeti fesztiváljának műsorát.

Idén 30. alkalommal várja a közönséget Veszprém kulturális életének meghatározó eseménye, a város ezeréves történelmi hagyományait a mai kor élményprogramjaival ötvöző Gizella Napok.

A színpadokon a hazai könnyű- és világzenei paletta színe-java megfordul, művészeti performanszoknak és workshopoknak ad otthont a FortunArt udvar, a Kossuth utca megtelik a régió alkotóinak portékáival, míg a mesevilággá változó Színházkertben az önfeledt gyermekkacajé lesz a főszerep. 

Ezen a héten minden utcasarkon új élményben lehet részünk. A Gizella Napok a kezdetektől a helyi alkotóközösségek bemutatkozásának egyik legfontosabb alkalma volt. Ezek a kreatív erők 2023-ban minden eddiginél nagyobb teret kapnak, és számos, a VEB2023 által inspirált kezdeményezést ismerhetünk meg a fesztiválon.

Forrás: https://www.facebook.com/gizellanapok

Néhány fellépőt emelnék ki, a teljesség igénye nélkül. 

Járai Márk

a Halott Pénz formáció frontembere május 12-én a FortunArt udvarban fog zenélni.

Punnany Massif

A Punnany Massif zenekart szerintem senkinek sem kell bemutatni, a hazai zenei élet neves alakja ez az együttes. Május 12-én az óváros téri színpadon fognak zenélni. A részleteket a gombokra kattintva érhetitek el.

30Y

“az idő lineáris. akkor a számolás az, hogy 23 éves a 30Y. könnyű számolni 2000-től. az idő körkörös. akkor a számolás az, hogy virágzástól lombhullásig, lombhullástól virágzásig van egy zenekar, amit 30Y-nak neveznek. a dolgok ismétlődnek, és jó, hogy ismétlődnek. megveszed az éves matricát a zenekari buszra, beleállsz a turnéba, felveszed a lemezt, kitöltesz egy pohár bort, elfogy a cigid, nincs törölköző a szálláson. vagy örülsz, mert van. elveszted megtalálod elveszted. vagy megtalálod elveszted megtalálod. attól függ, hol állítod meg egy pillanatra. mondjuk ott, hogy megtaláltad.”¹

A 30Y Május 13-án este az óváros téri  színpadon lép fel.

Bérczesi Robi

“Bérczesi Róbert gitáros-énekes immáron több mint harminc éve foglalkozik dalszerzéssel. A HIPERKARMA frontembere regénybe illően kalandos pályafutása során sokakra volt, van és még lesz is óriási hatással. Az a senki máséval össze nem téveszthető zene- és szövegvilág, ami Robi sajátja, tökéletesen tükrözi az élethez való teljesen egyedi hozzáállását és gondolkodásmódját. Hogyha érdekel egy különös, mégis élhető és szerethető látásmód és szereted a kellemes melódiákat is, akkor mindenképpen nézd meg Robit ezen a koncerten!”²

FortunArt udvar , május 13. este 8:30. Én ott leszek, és ti? 

Forrás: likebalaton.hu / Mészáros Annarózsa

Várpalota – Rock Palota Fesztivál

Ha szeretitek a rock műfajt akkor figyeljetek oda Várpalotára és az ott május 12-én és 13-án megrendezésre kerülő rockfesztiválra. Negyedik alkalommal kerül megrendezésre idén.

2 nap alatt 2 helyszínen több mint 25 fellépő banda. Ingyenesen látogatható, ezért mindenképpen megéri tenni egy próbát.  

Két hét múlva ismét jelentkezünk az aktuális programkínálattal! Addig is jó kulturálódás és kikapcsolódást kívánunk a teljes szerkesztőség nevében!

Ragyogj Veszprém!
Hajrá VEB2023!

Kiemelt kép forrása: MTI / Vasvári Tamás