VEB2023 VI. programajánló

VEB2023 VI. programajánló

Ismét eltelt két hét a legutóbbi VEB programajánló óta. A Veszprémi Blues Fesztivál  befejeztével most kicsit megpihenhetünk az utóbbi mozgalmas hét után. Van viszont néhány érdekes esemény ami érdemes lehet a figyelmünkre.

Továbbá, ahogy eddig is, ajánljuk a 2023 podcastot, a mobil alkalmazást és a márciusi-áprilisi programfüzetet. (PDF-ben itt találjátok)

Programok

Kezdjük is az ajánlót egy megszokott, könnyed zenés estével a Papírkutyában

Ausztrálból lett svéd, rézfúvósból gitáros-énekes, de ettől a kettősségtől lesz egyedi – Ryan Edmond három estén át hallható a Papírkutya Kultúrbisztróban!

Ryant gyerekkorában nagyapja tanította kornettezni (trombitához hasonló rézfúvós hangszer), és számos zenekarban megfordult. Ahogyan számos országban is, mire a nyugat-ausztráliai Rockinghamből indulva Stockholmban állapodott meg. Csak az elmúlt néhány évben kezdett el saját dalokat írni, önállóan koncertezni és turnézni. Zenéje a roots, a reggae és a pop között lebeg, néha megbolondítva a kornett lágy hangjával.

Április 18-20.
 

Hallgass bele!

 

Április 21. péntek 18 óra, Pannon KözTér

Pier Paolo Pasolinit szoros kapcsolat fűzte Bolognához: a város fontos szerepet játszott művészi látásmódjának kialakításában.

Az ellentmondásos megítélésű rendező születésének 100. évfordulója alkalmából „A fiatal lázadó – Pasolini bolognai évei” c. film dokumentumfilm több idősíkon keresztül mutatja be Pasolini viszonyát a várossal, ami sokáig otthona volt, és amit komoly kritikákkal illetett. Visszaemlékezéseken, filmjeleneteken, és egy különleges kutatómunkán keresztül vethetjük össze a város egykori és mai arcait, egyre mélyebbre hatolva Pasolini személyiségébe, a város múltjába és kettejük örökségébe.

Vigyázat: nem csak dokumentumfilm-rajongóknak!

Addig is, az előzetesre érdemes ránézni:

Afrikai hatások, funk, blues, pszichedelikus rock és jazz fúziója.

Egy multikulturális bolognai banda, akiknek a koncertek utáni lelazult jammelés a leginspirálóbb alkotó idejük, és simán felvesznek egy albumot élőben analóg szalagra. A helyi közönségnek az Expresszóban mutatják meg, mit tudnak, koncertjük igazi kuriózumnak ígérkezik.

 

Hallgass bele! Április 22-én pedig akár élőben is.

Újra elektronikus zenei workshop!
“Vonzanak az elektronikus zenei műfajok, és kipróbálnád, milyen, hogyha te magad csinálod? A hétvégi bulikon kívül hétköznap is tanulnál a témában? Vagy egyszerűen csak kipróbálnál egy alternatív zenélési lehetőséget?”
Akkor ott a helyed az Elektronikus zenei workshopon április 26-án. A helyszín pedig a Hangár.

Érdekel, hogyan működik a dalszerzés? Akkor itt a helyed! Új sorozatot indít a LITTLE MOON.

Magyarország kiemelkedő dalszerzőivel beszélget Juhász Zoli az alkotás olykor magányos folyamatáról, majd ezzel szembe menve, élőben, együtt írnak egy dalt.

Az este első felében elmerülnek a dalszerzés és a kreatív folyamat mechanikájában, fogásaiban és furcsa pszichológiájában, utána pedig egy gyakorlati példán keresztül mutatják meg, hogy “akció közben” hogy működik a dalszerzés, és az éppen felmerülő problémákon ki hogyan talál fogást.
Sallai Laci talán a magyar underground gitárzene egyik legfoglalkoztatottabb gitáros-basszusgitárosa, dalszerzője. Laci a Felső Tízezer frontembere, de olyan projektekből is ismerhetitek, mint a Galaxisok, a Platon Karataev vagy a The Somersault Boy.

Juhász Zoli veszprémi énekes-dalszerző, az Ancient Spaceships frontembere és a Little Moon hangmérnöke és alapító tagja. Nemrég jelent meg első magyar nyelvű dala ‘Gyönyörű’ címmel.

A Little Moon egy minikoncert-sorozat és showcase YouTube-csatorna, ami bemutatkozási lehetőséget nyújt újszerű hangoknak és tehetséges, feltörekvő dalszerzőknek.

Április 29-én egy Veszprém város határain kívüli eseményre is felhívnám a figyelmeteket. A kapolcsi MűvészVölgy Kúria ad otthon Nikola Macura egyedülálló estjének.

Nikola Macura a háború mindent betöltő robaját oldja fel tér-specifikus zenei performanszokban.

“Zajtól a Zenéig” nevű projektjében elhasznált lövedékekből, fegyverekből, gránátokból készít hangszereket, amelyeket meghívott zenészek szólaltatnak meg, egy gondosan kiválasztott helyszínen. Így lesz a törmelékekből, az emberi pusztítás nyomaiból művészet, tárgyakból hang, kollektív traumából a béke reménye.

Kissé megrendítő már csak az alábbi videó is:

Két hét múlva ismét jelentkezünk az aktuális programkínálattal! Addig is jó kulturálódás és kikapcsolódást kívánunk a teljes szerkesztőség nevében!

Ragyogj Veszprém!
Hajrá VEB2023!

Kiemelt kép forrása: MTI/Bodnár Boglárka