VEB2023 V. programajánló

VEB2023 V. programajánló

Ismét eltelt két hét a legutóbbi VEB programajánló óta. Van felhozatal bőven, nagyszabású programsorozat lesz a Veszprémi Blues Fesztivál. Szemezgessünk is néhány érdekesnek ígérkező eseményt.

Továbbá, ahogy eddig is, ajánlom a 2023 podcastot, a mobil alkalmazást és a márciusi-áprilisi programfüzetet. (PDF-ben itt találjátok)

Programok

Kezdjük is az ajánlót egy megszokott, könnyed zenés estével a Papírkutyában

Április 4-én hétfőn Izzie Yardley énekesnő és dalszerző érkezik egyenesen az Egyesült Királyságból. 3 napon keresztül fogja indie-folk stílusban az estéket végigzenélni.

 

Hallgass bele!

A Népmesék csak gyerekeknek valók? 

Korántsem! 

A magyar népmeséink olyan értéket és világképet hordoznak, melynek jelentősége sokak számára nem világos. Ez a rejtett forrás melyből meríteni lehet még felnőtt korban is, igazi kincs. Ezért fontos fenntartani a népmesei hagyományt, mert általa mi is épülhetünk lelki, erkölcsi, szellemi értelemben egyaránt.

Ha nem hiszed járj utána! Erre remek alkalom kínálkozik a Pannon Mesekör április 5-én megrendezésre kerülő eseményén. 

“A Pannon Mesekör olyan rendszeres, közösségi esemény sorozat, amelynek célja az élőszavas népmesemondás gyakorlata iránt érdeklődő laikus felnőttek és gyakorló mesemondók számára “védett” környezetben lehetőséget biztosítani már megszerzett tudásuk, mesemondói eszköztáruk gyarapítására, előadói stílusuk csiszolására, szakmai kapcsolatok építésére, minőségi kulturális időtöltésre.”

Húsvéti ünnepkör

Húsvétra, a keresztény világ legfontosabb ünnepére készülődve április 2-án, Virágvasárnapon kerül megrendezésre:

“A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a VeszprémBalaton2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap első ízben, hagyományteremtő szándékkal ÉLŐ PASSIÓ játék kerül bemutatásra a Séd patak völgyében, mellyel szeretnék újjáéleszteni és megerősíteni városunkban a szabadtéri passiójáték hagyományát.

A kivételes szépségű helyszín – elhelyezkedéséből adódóan – felkínálja a lehetőséget, hogy az evangélium helyszínei élővé és személyessé váljanak, egyben lehetőséget teremt arra, hogy mindannyiuk szeme láttára elevenedjenek meg Jézus Krisztus utolsó földi napjai. Találkozás a Margit-romoknál!”

forrás: www.ezazanap.hu

Hasonló lelkiséggel, húsvét után az Ez az a nap! kerül megrendezésre.

Április 15-én a nemzetközi keresztény könnyűzene egyik legismertebb alakja, Michael W. Smith lép színpadra a Veszprém Arénában. Az amerikai dalszerző sokmillió eladott albumán túl három Grammy-díjat és 45 Dove-díjat tudhat magáénak.

Az „Ez az a nap! 2023 – A Hit” elnevezésű rendezvényen rajta kívül jelen lesz sokak kedvence, Oláh Gergő, valamint az Új Forrás zenekar, illetve a hazai dicsőítő élet egyik üde színfoltja, a Hanna Projekt. A szervezők várnak mindenkit, aki szeretne betekintést kapni a mai modern gospel zenei kínálatába.”

Fiatalok, költészet, zene

A fiatalok által fiataloknak szóló projekt a #VeszprémGeneration következő eseménye a VEDIÖK csapat találkozási pontjának felavatása. A #Veszprémgeneration-ről ebben a cikkben írtunk korábban.

Költészet napi piknik és egyben találkozási pont avató! A program alatt végig mehet a társas, bárki felléphet kedvenc versével, este 17:00-től pedig az Odalökött költészet gondoskodik a rímekről. Várunk mindenkit, kicsit és nagyot április 11-én a Völgyikúti találkozási pontnál (buszpályaudvarral szemben, a Lovassy Gimnázium mellett). Zenéről, nasiról és a hangulatról a szervezők gondoskodnak, te csak magadat és a barátaidat hozd!”

Újra elektronikus zenei workshop!
“Vonzanak az elektronikus zenei műfajok, és kipróbálnád, milyen, hogyha te magad csinálod? A hétvégi bulikon kívül hétköznap is tanulnál a témában? Vagy egyszerűen csak kipróbálnál egy alternatív zenélési lehetőséget?”
Akkor ott a helyed az Elektronikus zenei workshopon április 12-én. A helyszín pedig a Hangár.

Veszprém Blues Fesztivál

És végül, de nem utolsó sorban a Veszprém Blues Fesztivál, mely talán az áprilisi programajánlat egyik legnagyszabásúbb eseménye. Április 13-tól 16-ig négy helyszínen összesen több mint 35 előadóval “Magyarország történetének legnagyobb bluesfesztiválja”.  A részleteket a Veszpremblues.hu weboldalon olvashatjátok.

“Grammy-díjas blues-előadók, a legjobb európai, amerikai fesztiváldíjas művészek és a hazai szcéna legkiválóbb szereplői szándékaink szerint Közép-Kelet-Európa legfontosabb blues-eseményét hozzák létre a régióban példa és előzmény nélküli fesztiválon. 

A sztereotípiákkal szembefordulva bebizonyítjuk, hogy a blues a szélesebb közönség számára is sodró-szórakoztató, megújulásra képes műfaj, ami lenyűgöz, inspirál és ma is a kortárs könnyűzene meghatározó tartománya. Hiszünk benne, hogy a tematikus fesztiválok ideje nemhogy lejárt, de a bluessal való intenzívebb találkozás egyúttal a finomabb zenei világok felé vonzódó, közös ízlés méltó formálója is!”

Két hét múlva ismét jelentkezünk az aktuális programkínálattal! Addig is jó kulturálódás és kikapcsolódást kívánunk a teljes szerkesztőség nevében!

Ragyogj Veszprém!
Hajrá VEB2023!

Kiemelt kép forrása: MTI/Vasvári Tamás