VEB2023 IV. programajánló

VEB2023 IV. programajánló

Ismét eltelt két hét a legutóbbi VEB programajánló óta. Van felhozatal bőven, szemezgessünk is néhány érdekesnek ígérkező eseményt.

Továbbá, ahogy eddig is, ajánlom a 2023 podcastot, a mobil alkalmazást és a márciusi-áprilisi programfüzetet. (PDF-ben itt találjátok)

Programok

Március 19-én, 17 órától a Papírkutyában Balla Emőkével, a Napló, VEOL főszerkesztőjével lesz egy beszélgetés. Itt bizonyára érdekes információkat hallhatunk majd a városi sajtó működéséről és az újságírás mibenlétéről. 

Az esemény neve: Arcok, képek, utak – közéleti beszélgetések.

Március 20-án a Pannon KultúrKlub következő részében: Bekapcsolt mikrofonnal

– Gondolatok és élmények a nyilvános nyelvhasználatról. 

Vendégek: 

  • Hatás Andrea színész, bemondó, kommunikációs koordinátor
  • Németh Lajos meteorológus

Helyszín ismét a Papírkutya kultúrbisztró.

Március 21-én Budapesten KultúrSzikrák a Főfotóban.

  • Vajon csak a mainstream zene a jó, vagy éppen, hogy a többi?
  • Mitől világzene a világzene?
  • Miért imádják annyira a jazzt és a bluest, fel kell-e hozzá nőni vagy éppenséggel pont nem?
  • Mi az a chaconne, eszik-e vagy isszák?
  • Mit hivatott Európa Kulturális Fővárosa bemutatni az adott város – jelen esetben régió – és ország kultúrájából?

“Gyere el kerekasztal beszélgetésünkre, ahol ezekről a témáról beszélgetünk, így megtudhatod szerintünk hogyan él meg egymás mellett a klasszikus és a rendhagyó, a régi és a kortárs, sőt hogyan tudja segíteni az egyik a másikat!”

Március 21-22-23.

“Varázslatos utazás kontinensek, nyelvek, kultúrák és zenei műfajok között – a Nilza Costa Quartet koncertje három estén keresztül a Papírkutyában!

A brazil születésű, jelenleg Olaszországban élő Nilza Costa énekesnő és zeneszerző sajátossága, hogy zenéjében számos hatás keveredik. 

Egyszerre szakrális, hagyományos és kortárs, sajátosan elegyíti az afrikai ősi ritmusokat a brazil kultúra és vallás néhány népszerű formájával, és európai kulturális hatásokkal. 

Nilza Costa több nyelven énekel és ír, többek között portugálul, olaszul, angolul, kreolul és joruba nyelven. 

A világzenét és az afro-jazzt ötvöző zenéjével több európai turnét is tett már, amelyre az olasz jazz színtér tehetséges muzsikusai kísérték el.”

Hallgass bele!

Március 23. 

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára tisztelettel hívja és várja a helytörténeti kutatás iránt érdeklődőket MÉLYFÚRÁS címmel két alkalommal megrendezésre kerülő helytörténetírási workshopjára.

A program a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány támogatásával a VEB 2023-hez kapcsolódó Minipályázatok segítségével valósul meg.

A workshopok az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára épületében 2023 március 23-án 15.00 – 17.00 között kerül megrendezésre.” 

Március 25-én Veszprém város határain kívül két eseményre is felhívnám a figyelmeteket.

Az egyik a 100NKA (ejtsd: sztonka) az egyik legizgalmasabb lengyel jazz trió, akik elektronikával és torzított gitárral tágítják a klasszikus hangzás dimenzióit.

Közel 20 éves karrierjük során zenéltek már Ágoston Bélával és Mezei Szilárddal, de a new york-i Are You Free? fesztivál visszatérő vendégeiként, Herb Robertson-nal közös koncertjeikkel tettek szert a legnagyobb elismerésre. Zenéjükben nagy elődök Miles, Coleman, Coltrane lenyomata keveredik a szabadon pulzáló kortárs hatásokkal.

Hallgass bele a zenéjükbe!

Vagy ha a 100NKA első hallásra nem nyeri el a tetszéseteket akkor inkább Kapolcson a Művészvölgy kúriában Grecsó Krisztián és Kárász Eszter zenés, irodalmi estjét ajánlom nektek.

“Saját élettörténeteikről dalok, versek, novellák segítségèvel beszélgetnek, és együtt keresik a választ a rímek és történetek titkaira. Hogy hogy születik egy mindennapi törtènetből nem-mindennapi regény, a verssorokból dallam, egy érzésből művészeti alkotás. Közreműködik: Veér Csongor (hegedű), Wagner-Puskás Péter (zongora)”

Március 27-én, egy újabb rendhagyó terek színházi darabot tekinthetünk meg a Szent Imre téren. Az SZFE fizikai színház osztálya a terület által sugallt mondanivalót fogalmazza meg, szerkesztett improvizációval, mai világunk aktualitásának tükrében. Ez lesz a Lordok Tánca.

“Tudtad, hogy egy színházi darabot nem csak a négy fal között lehet megtekinteni? Mi kivisszük az előadásokat olyan rendhagyó terekre, amelyhez talán nem is gondoltad, hogy a kultúra kapcsolódhat. De még mennyire, hogy! Győződj meg magad is róla!”

Március 27-én az észak-angliai író és fotós elhozza Liverpoolt Veszprémbe. Ő pedig nem más mint Chris Routledge.

Chris évekig dokumentálta a várost és az ott élőket, a város és lakosai viszonyát.  Liverpool világhírű példa egy város sikeres profilváltására: az egykori ipari központ ma kultúrájáról és sportéletéről híres. Monokróm képekkel irányítja a figyelmünket a nagy témákat rejtő apró részletek felé, legyen szó egy fa gyökereiről vagy egy metró peronjáról. Mindezt egy fotókiállítás és egy előadás keretein belül prezentálja majd a résztvevőknek a Kunsztban.

“Vonzanak az elektronikus zenei műfajok, és kipróbálnád, milyen, hogyha te magad csinálod? A hétvégi bulikon kívül hétköznap is tanulnál a témában? Vagy egyszerűen csak kipróbálnál egy alternatív zenélési lehetőséget?” Akkor ott a helyed az Elektronikus zenei workshopon március 29-én. A helyszín pedig a Hangár.

Miután Chris Routledgetől átvettük Liverpool hangulatát képekben, a liverpooli Stealing Sheep formáció által zenében is átszellemülhetünk az Expresszóban március 30-án.

“Zenéjüket hívták már pop-rocknak, electro-popnak, folk-popnak, pszicho-rocknak, önmagukat azonban leginkább art-popként jellemzik.”

Másnap, azaz március 31-én pedig egy másik liverpooli formációval ismerkedhetünk meg. Dogshow – azaz Laurie és Sam Crombie. Helyszín : Wine & Vinyl

Végül pedig, április 1-én, nem vicc, Hajdu Szabolcs trilógia a rendhagyó terek előadássorozat keretein belül a Hangvillában. A maratoni hosszúságú eseményről a részletes infókat a weboldalon és facebookon találjátok. Érdemes egy pillantást vetni rá. 

“A Látókép Ensemble trilógiájának három produkcióját egy maratoni napon láthatja a veszprémi közönség, kettőt rendhagyó térben megvalósuló színházi produkcióként a Hangvilla nem-színházi tereiben, egyet pedig rendhagyó módon filmváltozatban.”

Két hét múlva ismét jelentkezünk az aktuális programkínálattal! Addig is jó kulturálódás és kikapcsolódást kívánunk a teljes szerkesztőség nevében!

Ragyogj Veszprém!
Hajrá VEB2023!

Kiemelt kép forrása: MTI/Vasvári Tamás