VEB2023 II. programajánló

VEB2023 II. programajánló

Folytatódik a VEB2023 EKF projekt, az elkövetkezendő hetekben a Holtszezon irodalmi fesztiválon lesz a hangsúly. A programok széles palettáján megtalálható minden ami egy irodalom és vagy zene iránt érdeklődő fiatal számára érdekes lehet. Beton Hofitól Beck Zolin és a Cseh Tamáson* keresztül egyéb tematikus estekig minden megtalálható a programkínálatban. Ezeket részletesebben lejjebb tárgyaljuk a cikkben. Ám előbb nézzük meg, milyen fejlemények történtek az előző alkalommal bemutatott VeszprémGen projekttel kapcsolatban:

Veszprém Generation fejlemények

A veszprémi fiatalok által managelt projekt, melynek célja négy kültéri találkozási pont létrehozása fontos mérföldkőhöz érkezett február 6-án. A találkozási pontok elkészültek és hivatalosan is átadásra kerültek. A sajtótájékoztatón a résztvevő fiatalok és az őket segítő mentorok is beszéltek a tapasztalataikról, hogyan élték meg a folyamatot az elmúlt bő egy évben. Majd Hegedűs Barbara Veszprém város alpolgármestere is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel, valamint a helyi sajtóval ami jelen volt és tudósított az eseményről. 

A Lélektér Alapítvány elnöke Kováts Emese a “Két boomer beszélget” című 2023 podcastban, mint a projekt egyik fő koordinátora beszél bővebben a témáról.

Az első rendezvény a Szív- találkozási pontnál természetesen Valentin napon került megrendezésre

A tavasz beköszöntével a többi helyszínen is megkezdődhetnek a programok. Mivel szabadtéri , nyílt terekről van szó ezért az időjárás nagyban korlátozza még a mozgásteret így februárban. 

Nem csak a VeszprémGenerationre igaz ez. A kültéri rendezvényeknek nem télen van a szezonja,mondhatni ebből a szempontból most van a holtszezon. Apropó holtszezon…

Holtszezon fesztivál 

Milyen találó így tél végén egy rendezvénysorozatot eképp elnevezni. Azonban ne hagyjuk magunkat megtéveszteni a név által, nagyon is élettel teli és színes események várnak minket a jövő héten. A “Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál” immáron másodszor kerül megrendezésre és célja “elsősorban az irodalomra, azon belül is azokra a határműfajokra helyezni a hangsúlyt, amelyeket sokan kedvelnek, de ritkán találkozhatunk velük kulturális eseményeken.” (link)

A továbbiakban programajánlót olvashattok. Biztos vagyok benne hogy mindenki találni fog benne olyat, ami felkelti az érdeklődését. 

Persze nem tudjuk az összes eseményt ebben a cikkben bemutatni, így ha az egész lista érdekel, akkor itt és a VEB2023 mobil applikációban is megtalálod. A 2023 podcast egy a Holtszezonról szóló része pedig itt hallgatható meg.

Programajánló

Február 21-én a Hangvillában egy rendhagyó koncepcióval megjelenített színdarabot élvezhettek. (Ingyenes, regisztrációhoz kötött. Részletek alább a weboldalon)

A lift a legkisebb olyan tér, ahol szorosan lehetünk egymás mellett anélkül, hogy kapcsolatba kerülnénk. A lift mindig tart valahová. Mehet fölfelé, mehet lefelé, de ha egyszer csak ELAKAD, akkor bármi megtörténhet

LINK AZ ESEMÉNYHEZ

Február 23-án egy meglehetősen szimpatikusnak ígérkező eseményen vehetünk részt a Fügében.

Így hangzik az ismertető leírás:

Veszprém tele van tehetséges fiatalokkal! És ezt egyáltalán nem „csak” valamiféle lokálpatrióta büszkeség mondatja velünk, hanem pontosan tudjuk, hogy ez tény. A Holtszezon szervezésének egyik legcsodásabb és legfontosabb része, hogy olyan fiatalok kerülnek a látóterünkbe, akiknek a tehetségéről eddig sem mi, sem mások nem igazán tudtak. (…) …képzőművészetben pedig – többek között – ott van Maurer-Bagó Petra, akinek az első veszprémi kiállítását a Fügében nézhetitek majd meg.

A tehetséges fiatalokkal kapcsolatban maximálisan egyet tudunk érteni, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy kibontakoztassuk ami bennünk van. Az ilyen és ehhez hasonló programok és projekteknél kevés jobb lehetőség van.  

Szintén Február 24-én pénteken, hiszen aznap már javában a Holtszezon sűrűjében leszünk, ajánlanék még néhány programot.

Ha kedveled a Fantasy filmes és irodalmi műfajt akkor érdekesnek találhatod a következő beszélgetést a Papírkutyában, mely a “Sárkányok a házban – Streaming vs. Fantasy” címet viseli: 

Game of Thrones, House of Dragons, The Witcher, The sandman, Shadow and Bones, His dark materials… és folytathatnánk a sort, amíg bírjuk szusszal és karakterszámmal. Mi a helyzet tehát a streaming-szolgáltatók fantasy műfajára gyakorolt hatásaival? Erről beszélget Sipos Nikolett fantasy-szakértő, Kolozsi László filmkritikus, író, forgatókönyvíró és Fekonya Robi fantasy-fanatikus moderátor.

LINK AZ ESEMÉNYHEZ

Ha pedig szerepjáték rajongó vagy akkor ezt a programot ajánlom figyelmedbe:

LINK AZ ESEMÉNYHEZ

Február 25-én az Expresszóban 6363 és glsch vezetésével hip-hop műhely. A legfényesebb szóláncok és 24 karátos aranyköpések várhatók. 

Személyes kedvencem, bár a leírás szerint betelt, regisztrálni még lehet. Egy próbát mindenképpen megér. Íme a kedvcsináló leírás:

Keresztrímek, belső rímek, szójátékok, őszinte vélemények, szofisztikáltan, nyersen, vagy ahogy tetszik. Ha nem csak hallgatni szeretitek a hip-hoppot, de szöveget is szoktatok írni, akkor ez a műhely a tiétek. A Holtszezonon két olyan mentort pattintunk nektek a veszprémi délutánba, akik a felgyorsult városból is „lassú falut” csinálnak. Vagy „épp ellenkezőleg”. Szóval 6363 és glsch (Slow Village) ad majd nektek tippeket, és mutat trükköket, hogy a magyar nyelvből és persze saját magatokból olyat hozzatok ki, amire talán nem is számítottatok!

LINK AZ ESEMÉNYHEZ ÉS REGISZTRÁCIÓ

Február 25-én a legnépszerűbb esemény amire sajnos valószínű percek alatt beteltek a helyek, 6363 és Lil Frakk, Beton Hofi, Pogány Induló és Zomblaze az Expresszóban.

LINK AZ ESEMÉNYHEZ

Veszprém, 2023. január 21. A Ragyogj! címû ünnepi mûsor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) program megnyitóján a veszprémi Kossuth utcán felállított színpadon 2023. január 21-én. MTI/Bruzák Noémi

Február 26-án “Beck Zoli és Vecsei H. Miklós – Kártyajáték” eseményt ajánlanám figyelmetekben elsősorban.

Ezzel a műsorral indítottuk el 2021. augusztusában a Romkoncertek-programsorozatunkat, szóval nagy öröm, hogy újra húzhatunk néhány kártyát Beck Zoliék paklijából. És, hogy mi is pontosan ez a kártyajáték? Zoliék ezt írják: Van 32 lapunk, épp, mint egy pakli magyar kártyában. A kártyák mindegyikén egy-egy szó, félmondat: valami, ami talán az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. Játékszabályok: Minden este legfeljebb 10 kártyalapot játszunk ki. Nem tudjuk, miket, mert nem mi keverjük a paklit, és nem mi húzunk, hanem ti, akik jelen vagytok az esten. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulunk el előre egymásnak sem. Ez a mi kockázatunk – és persze, a tiétek is.

Majd még aznap este szintén a 30Y frontemberével, Beck Zolival:

Cseh Tamás idén lenne 80 éves. Részben az előtte való tisztelgés miatt szerettük volna elhozni nektek ezt a műsort, részben pedig azért, mert Beck Zoli és Szűcs Krisztián olyan megrendítően szép előadást raktak össze a Cseh-Csengey páros sosem játszott, töredékben maradt dalaiból, hogy libabőrös lesz a kezünk attól is, ha eszünkbe jut az a nyári, bakonybéli este, amikor először hallottuk a srácoktól a produkciót. Ez az előadás nem egy Cseh Tamás-emlékest. Ez legalább annyira Beck és Szűcs, mint Cseh és Csengey. És legalább annyira múlt, mint jelen. Ez az előadás kapocs idők és emberek között. Végső soron jövő idő. Szeretettel várunk titeket! Regisztrációval kapcsolatban részletek később.”

LINK AZ ESEMÉNYHEZ

Az irodalmi fesztivált magunk mögött hagyva március 4-én egy zöld projekt keretein belül egy ruhacsere eseményt hirdettek a Pekedli Szatócsboltba. Ha van megunt, nem hordott része a ruhatáradnak és felfrissítenéd a gardróbod akkor ezt ingyen ráadásul környezetbarát módon megteheted. 

LINK AZ ESEMÉNYHEZ

Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás