Május 1-től jönnek a vármegye- és az országbérletek

Május 1-től jönnek a vármegye- és az országbérletek

„Bevezetjük a kedvezményes vármegyebérletet is. Május elsejével buszra és vasútra egyaránt érvényes, havi országbérletet és vármegyebérletet ajánlunk.”- fogalmazott Orbán Viktor a 2023. 02.21-én tartott évértékelő beszédében. 

Milyen mértékben éri meg ez a diákoknak és mennyivel olcsóbb, mint a felnőtteknek szóló bérlet?

Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők a legtöbb helyen 50%-os kedvezményt kapnak, ám az új rendelkezés szerint 90%-os engedményben részesülnek.

  • Havi országos bérlet: 18900 Ft.
  • Havi országos diákbérlet: 1890 Ft.
  • Havi vármegyebérlet: 9450 Ft.
  • Havi diák vármegyebérlet: 945 Ft.

Milyen tömegközlekedési eszközökre érvényesek a kedvezményes bérletek?

A bérletek a MÁV, a HÉV és a GYSEV vonalain, valamint a távolsági buszokra lesznek érvényesek. Tehát gyakorlatilag szinte az összes tömegközlekedési eszközön. Ezáltal az iskola és lakóhely közötti kedvezményes közlekedésre ad egy olcsóbb megoldást, mindemellett remek lehetőséget kínál a diákság számára varázslatos hazánk megismerésére és a tanulmányi kirándulások olcsóbb lebonyolítására is.

Hol és Mikortól elérhetők az új vármegye és országos bérletek?

Az új bérletek 2023 április végétől lesznek megvásárolhatóak. Érvényességük május 1-gyel indul. Gyakorlatilag offline, azaz a buszok fedélzetén, és az összes jegypénztárban, de online, a MÁV applikáción keresztül is megvásárolhatóak lesznek április végétől.

Kiknek éri meg a havi országos diákbérlet?

Olyan diákoknak, hallgatóknak lesz a legelőnyösebb, akik rendszeresen átlépik vármegyehatárukat. Így aki pl. vidékről jár be Budapestre tanulni, vagy Budapestről vidékre, jóval olcsóbb lesz az utazása az eddigieknél.

Kiemelt kép forrása: MÁV