Tisztújítás a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnál

Tisztújítás a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnál

Hétvégén tisztújító küldöttgyűlést tartott a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. December 31-én ér véget a mostani elnökség ciklusa és az új év kezdetével új testület fogja betölteni a szervezet vezetését. Röviden beszámolunk az eseményen elhangzottakról, később pedig interjúban tervezzük megkérdezni Kovács Pétert, a régi-új elnököt terveiről és az elmúlt időszak értékeléséről.  Szavaztak többek között az elnökségi tagok beszámolóiról, a pénzügyekről…

Megnyitó

Az eseményt Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Bodrogi Richárd a Tempus Közalapítvány főigazgatója, dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa és Edmár Attila, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke nyitotta meg köszöntőjével.

Köszöntés és visszatekintés

Kovács Péter NIT elnök röviden beszámolt az elmúlt majdnem két év eredményeiről. 10 fővel nőtt az iroda létszáma, fejlődött a diákönkormányzatokat támogató projekt, jelen voltak az ODP szekcióvezetőként és támogatják a Diáktanácsot a munkájában. Bővült a NIT kiadói tevékenysége – az Y.Z. folyóirat mellett három könyvet adtak ki. Gyarapították az együttműködéseket, többek között Területfejlesztési Minisztériummal. Sikerült idén a szervezet történetében az eddigi legnagyobb eseményt megszervezni és lebonyolítani (NIT Szabadegyetem), ami több, mint 200 résztvevővel zajlott le. Ezt jövőre még magasabb szintre szeretnék emelni. Megalakult az új Ifjúsági Párbeszéd Nemzeti Munkacsoport is. BICC meetinget szerveztek, egyeztettek a European Youth Forum-mal (akik továbbra sem támogatták a teljes jogú tagságát a NIT-nek), részt vettek az Európa Jövőjéről szóló Konferenciában is. Az Erasmus+ témájában indított peticiójukat az EU Petíciós Bizottsága is napirenden tartja, amit Turi Ádám alelnök brüsszeli személyes felszólalása is előremozdított. Sajtómegjelenések számában is fejlődtek – 2023-ban 67 alkalommal született anyag a NIT-ről. Jövő év elejére új weboldalt indítanak, ami a belső- és külső kommunikációt igéretük szerint magasabb szintre fogja emelni. Idén 19 saját rendezvénnyel és azokon 932 résztvevővel dolgoztak, 82 szakmai előadó és 60 facilitátorral együtt. Részt vettek többek között az Educatio Kiállításon, a KonnektLIVE-on és az EFOTT-on is. Kovács Péter végül megköszönte mindenki munkáját, aki hozzájárult ezen eredmények eléréséhez.

Kovács Péter NIT elnök a NIT Tisztújító Küldöttgyűlésén. Fotó: Facebook/Nemzeti Ifjúsági Tanács

Az új elnökség

A Küldöttgyűlés döntése eredményeképp Kovács Péter további két éven keresztül lehet a Nemzeti Ifjúsági Tanács Szövetség elnöke, alelnökként pedig Kovács Domokos Péter és Simon Péter Dávid segítik a munkáját. Elnökségi tagok lesznek továbbá Kovács Dávid, Sövegjártó Virág, Tuba Adrián és Kovács Tamás Bence.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöksége és Felügyelő Bizottsága a 2024-2025-ös ciklusban. Fotó: Diáktájékoztatás/Boncsarovszky Péter

Az Országos Diáktájékoztatás Egyesület és a Diáktájékoztatás szerkesztősége nevében gratulálunk az elmúlt két év eredményeihez, valamint sok sikert és jó munkát kívánunk a 2024-25-ös évekre!

Kiemelt kép forrása: Diáktájékoztatás/Boncsarovszky Péter
Illusztrációs fotó: Facebook/Nemzeti Ifjúsági Tanács