Programajánló - "VEB2023" rovatindító

Programajánló - "VEB2023" rovatindító

Az a megtiszteltetés érte Bakonytól a Balaton északi partjáig húzódó régiót, hogy Veszprém központtal elnyerték a 2023-as évre Európa Kulturális Fővárosa címet. Ezzel lehetőséget kaptak különböző projektek megvalósítására, amelyeken keresztül felpezsdíthetik a térség kulturális életét, szorosabbra fűzhetik az együttműködést, megmutathatják a magyaroknak és az egész világnak, hogy milyen páratlan és egyedi értékekkel rendelkeznek, hiszen ebben az évben nagybetűkkel kerül fel Európa térképére Veszprém, mint kulturális főváros.

Ezen programokról kívánunk a jövőben tudósítással és ajánlásokkal szolgálni. Írunk az eddig történtekről és az elkövetkezőkről, kiemelt figyelmet fordítva a korosztályunk számára érdekes, vagy kifejezetten nekünk, nektek szánt eseményekre.

A 2023-as év most kezdődött, alig két hete volt a hivatalos és ünnepélyes megnyitója az egész éven át tartó programsorozatnak, azonban a pályázat elnyerése óta hosszas előkészületek vezettek idáig.

Veszprém, 2023. január 20. Fényfestés Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa program nyitóhétvégéjének elõestéjén 2023. január 20-án. MTI/Vasvári Tamás

VeszprémGeneration

A fiatalokat érintő projektek előkészülete, mint például a VeszprémGeneration is már 2021-ben kezdetét vette. Teret és lehetőséget kapott a helyi ifjúság, hogy kibontakoztassa kreativitását, szervezőkészségét és kiterjessze a felelősségét egy apró részprojektre aminek kézzelfogható, a nyilvánosság számára is látogatható formája Február 6-án nyílik meg négy helyszínen.

De miről is szól a VeszprémGeneration? Célja négy kültéri találkozási pontot létrehozni, ahol a Z generáció tagjai találkozhatnak, közösségi élményt szerezhetnek, jól érezhetik magukat. A csavar, hogy ezeknek a helyszíneknek és konstrukcióknak a megálmodását a leghozzáértőbb emberekre bízzák, ha Z-generációról van szó. Olyan csapatokra amelyek tagjai mind az említett korosztály és célcsoport tagjai. A csoportok mentorokat is kaptak, akik a helyi civil élet tapasztalt résztvevői, így hathatós segítséget tudnak nyújtani a hosszas és néha bonyolult procedúrában ami egy ötlet megszületésétől a testetöltésig, sőt még utána is tart.

A helyszín elkészülte után sem dőlhet senki hátra. A találkozási pont veszprémi fiatalság életébe való szerves beilleszkedésének záloga az, hogy találkozási pontonként 3 esemény kerül megszervezésre az év folyamán. A csapatok betekintést nyerhetnek és aktív szerepet vállalhatnak egy ilyen projekt lebonyolításában, valamint rutint szerezhetnek az eseményszervezésben. Mindezekből következik, hogy szerves és közeli kapcsolat alakul ki a helyi fiatalság és a város között, hiszen a projekt által magukénak érezhetik azt.

VEB2023 mobilapp

A programok nyomon követéséhez és menő ajándékok bezsebeléséhez jó szolgálatodra lehet a VEB2023 applikáció, mely androidra itt, iOS-re pedig itt tölthető le. 

(https://veszprembalaton2023.hu/oldal/veb-2023-mobilalkalmazas)

Programajánló

2023.02.06. hétfő

A VeszprémGeneration keretein belül készült találkozási pontok átadása és megnyitása. A helyszínekről és a projektről bővebben a Lélektér alapítvány facebook oldalán és weboldalán tájékozódhattok.

2023.02.07. 14:00

Budapesti Akvárium Klubban programajánló előadás, beszélgetés kezdődik, ami online is közvetítve lesz.

2023.02.07-08-09. 19:00

A The Barefoot Bandit zenekar szórakoztatja a közönséget a Papírkutyában. “reggae-t, punk rock-ot és dub-ot vegyítő zenével igyekeznek némi derűt és napfényt csempészni a borongós februári estéinkbe, az esemény szabadon látogatható.”

Hallgass bele!

2023.02.13. 17:00-18:30

“Vonzanak az elektronikus zenei műfajok, és kipróbálnád, milyen, hogyha te magad csinálod? A hétvégi bulikon kívül hétköznap is tanulnál a témában? Vagy egyszerűen csak kipróbálnál egy alternatív zenélési lehetőséget?” Akkor ott a helyed az Elektronikus zenei workshopon. Hétfőn a Pannon KözTérben. A részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött. [A regisztrációs létszám a cikkünk megjelenése óta betelt.]

2023.02.14-15-16. 19:30

Az angol-amerikai Rue Royale indie-folk duó amerikai fele, Brookln Dekker zenél a  Papírkutyában. Szabadon látogatható.

Hallgass bele!

2023 Podcast

A 2023 Podcast rendszeres tartalommal jelentkezik, ami minden podcast szolgáltató oldalán elérhető!

Hallgass bele a legutolsó epizódba!

Két hét múlva ismét jelentkezünk az aktuális programkínálattal! Addig is jó kulturálódás és kikapcsolódást kívánunk a teljes szerkesztőség nevében!

Ragyogj Veszprém, ragyogjatok ti is!
Hajrá VEB2023!


Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás