POM - avagy, pályaorientációs mérő-és támogatóeszköz

POM - avagy, pályaorientációs mérő-és támogatóeszköz

Ha pályaválasztás előtt állsz és nem tudod, hogy milyen irányba szeretnél továbbtanulni, esetleg ötleted és sincs róla, "mi leszel, ha nagy leszel"? Akkor bátran ajánljuk számodra POM-t, azaz a pályaorientációs mérő-és támogatóeszközt.
Nagy segítségedre lehet.

Mi is az a POM?

A Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz egy olyan rendszer, ami segítséget nyújt a pályaválasztás előtt álló diákoknak különböző kérdőívek kitöltésével, és kiértékelésével.

Mire jó a POM?

A tanulók felmérhetik saját érdeklődési körüket, különböző kompetenciájukat és tulajdonságaikat, amelyek alapján a rendszer a számukra leginkább megfelelő, hozzájuk legközelebb álló karrier utakat hozza a tudomásukra. Ha nem is kaptok konkrét megoldást, persze, nem is érdemes csak és kizárólag egy eredményre támaszkodni, de mindenképpen segíthet irányba állítani a pályaválasztásról szóló spekulációitokat.

Milyen kérdőívek találhatóak az oldalon?

  • Érdeklődés kérdőív
  • Kompetencia kérdőív
  • Személyes tulajdonságok kérdőív
  • MTMI feladatsor (matematikai, természettudományos műszaki, informatikai képességeid )

Miben segít a POM?

Ajánlást fogalmaz meg a tanuló felé, ezek pusztán rávezetik a diákokat arra hogy számukra mi lehet a legmegfelelőbb irány a kérdőívekre adott válaszok alapján.
Útmutatást biztosít és egy-egy szakmába is betekintést nyerhetsz, ha felkeltette az érdeklődésed.

Kiknek ajánljuk a POM-ot?

Az online mérőeszköz mind a 7-8. évfolyamos, mind pedig a 10-12. évfolyamos tanulók részére hathatós segítséget jelenthet. De bárkinek ajánljuk aki elbizonytalanodott, a pályaválasztási döntéseivel kapcsolatban, vagy csak kíváncsi.

Hol találhatsz további információkat a POM-ról?

Dönteni a továbbtanulásról mindig egy összetett és nehéz ügy, így beszélgess erről a szüleiddel, barátaiddal és tanáraiddal. Illetve vegyél részt minden olyan programon, nyíltnapokon, pályaorientációs napokon (ha van ilyen az iskolátokban) amik segíthetnek meghozni a döntést.

Kiemelt kép forrása: pom.oktatas.hu