Ötödik alkalommal került megrendezésre az OIF

Ötödik alkalommal került megrendezésre az OIF

Ötödik alkalommal rendezte meg az Országos Ifjúsági Fórumot a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az esemény, amelyet a hagyomány szerint évente kétszer rendeznek meg, ez alkalommal előző hétvégén került lebonyolításra.

A mostani Országos Ifjúsági Fórumon közel 12 települési diákönkormányzat képviseltette magát. Az esemény többek között lehetőséget biztosított a szervezetek igényeinek felmérésére, az általuk jelzett problémák becsatornázására, valamint a diákönkormányzatok egymás közti hatékony kommunikáció elősegítésére.

A résztvevők ezentúl különböző workshopokon keresztül megismerhették a közösségszervezési, és fenntartási gyakorlatok módszertanát, valamint a köznevelésben tanuló diákokat érintő jogokról szóló előadáson is volt lehetőségük részt venni.

A képzési alkalmakat követően a résztvevők feltehették kérdéseiket dr. Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának.

A mostani alkalommal újdonságnak számított, hogy a jelenlévő diákszervezetek saját A2-es poszterrel mutathatták be felépítésüket és tevékenységüket.

A fórum főszervezőjét, Kocsis Petronellát, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökségi tagját kérdeztük, ő hogyan élte meg az ifjúsági találkozót saját szemszögéből:

Elvárásaidhoz képest hogyan sikerült az esemény?

Szerettem volna egy olyan Országos Ifjúsági Fórumot létrehozni, ami lendületes, megfogja a fiatalokat, de mindeközben tudnak tanulni és kapcsolatot építeni. Ezért is találtam ki az idei év nagy  újítását, a Posztersétát. Hiszek abban, hogy úgy lehet a legjobban együttműködéseket, kapcsolatokat kialakítani, ha nem csak bemutatkoznak, hanem már ott rögtön létrejön köztük egy párbeszéd és tudnak egymás dolgai reflektálni. Ahogy figyelemmel kísértem ezt a Posztersétát, úgy gondolom ez be is teljesült. Illetve nagyon büszke voltam minden egyes diákönkormányzatra, hogy milyen kreatív, figyelemfelkeltő, színes posztereket hoztak.

Milyen célokat tűztél ki a fórum szervezésekor?

Egyik célom mindenképpen az volt, hogy ez a poszterséta jól süljön el. A másik pedig az, hogy az ország több területéről érkezzenek fiatalok. Ezt azt gondolom, hogy abszolút sikerült hiszen jelen voltak: Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Cegléd, Tata, Tatabánya, Szekszárd, Veszprém, Székesfehérvár, Gyöngyös, Miskolc és Szombathely fiataljai. Ezen kívül képviseltette magát az Országos Diáktanács és a Diáktájékoztatás is. Több olyan diákönkormányzat is jelen volt, akik eddig egy Országos Ifjúsági Fórumon sem vettek részt, mivel vagy nem találtak rá, vagy teljesen újonnan alakult diákönkormányzatok és rendkívül örülök, hogy egy meghatározó első élményt tudtunk nekik adni.

A fórumok és a hozzá hasonló események a kapcsolatépítés lehetőségének biztosítása mellett kiváló lehetőséget teremtenek az aktuális témák feldolgozására, továbbá a szakmai és szervezeti kompetenciák fejlesztésére is. Az elmúlt évek találkozóin közel félszáz település több száz diákja vett részt, és sajátíthatott el fontos tudást a diákönkormányzatok működéséhez kapcsolódó kiemelt fontosságú területeken.