Online egyeztetett az Országos Diáktanács

Online egyeztetett az Országos Diáktanács

Az Országos Diáktanács az idei év első ülésén több témakört érintve ülésezett. A január 27-i ülés a megnövekedett járványügyi megbetegedések miatt online került megrendezésre, de a résztvevők bíznak benne, hogy legközelebb már személyesen történhet a megbeszélés.

Az 2020. évi Országos Diákparlament 43. ajánlási pontja

“Azt kérjük az oktatási kormányzattól, hogy teremtsék meg annak feltételeit, hogy a diákok anonim módon, legalább évente értékelhessék oktatóik munkáját. Annak részletes eredményei hozzáférhetőek legyenek az intézmény vezetése számára; összesített, anonimizált eredményei pedig tantárgycsoportonként legyenek elérhetők az intézmény honlapján.”

2020. évi Országos Diákparlament ajánlásai

Az ősszel tartott kihelyezett ülésen fogalmazódott meg az az ötlet, hogy mindkét neves pedagógus-érdekeket képviselő szervezettel legyen egy egyeztetés, ahol a szervezetek képviselői elmondhatják álláspontjaikat az érintett ajánlási ponttal kapcsolatban. Az ülés alkalmával erre sor is került, s így Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, valamint Gosztonyi Gáborral, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökével gondolkodtak közösen az ODT képviselői a lehetséges megoldásokról.

A megbeszélés végére minden résztvevő megegyezett abban, hogy az intézmény honlapjára történő publikálás nem vinné előre az ügyet. Ehelyett döntés született abban, hogy összegyűjtik közösen azokat a már bevált jó gyakorlatokat és tapasztalatokat, amelyekből kiindulva ki lehetne dolgozni egy minden fél számára előnyös visszacsatolási rendszert. Felmerült, hogy a véleményezés lehetőségét be lehetne építeni a meglévő KRÉTA rendszerbe.

Annak kapcsán, hogy pontosan mely korosztályok értékelhessék pedagógusaikat, felmerült, hogy ezt elsősorban a már leérettségizett diákok számára kellene elérhetővé tenni, akik az elmúlt 4-5 év tapasztalatai alapján tudnák elmondani véleményüket pedagógusaikkal kapcsolatban.

Nemzeti Ifjúsági Tanács új elnökségének bemutatkozása

Balról jobbra: Turi Ádám (alelnök), Kovács Péter (elnök) és Szabó Bálint (alelnök)

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) január óta új elnökséggel dolgozik a fiatalok képviseletéért. Az elnökség vezetői is csatlakoztak az üléshez, akik elmondták, hogy az Országos Diáktanácsot a jövőben is fogják támogatni és segíteni. Elhangzott, hogy a 2022. év az Ifjúsági Európai Éve, és a NIT a felelős a magyar programok megvalósításért. A vezetők ígéretet tettek a képviselőknek, hogy újult erővel, közösen dolgoznak a diákönkormányzatiság további megerősítéséért. Ehhez kapcsolódóan kiemelten fontos cél, hogy jobban elősegítsék például a diákjogok és -kötelességek megismerését a tanulók számára. 

A NIT két alelnöke, Turi Ádám és Szabó Bálint elmondták, hogy mindketten korábban ODT tagok is voltak, s szívügyüknek tekintik a szervezet munkáját, valamint támogatását.

Magyarország új ENSZ ifjúsági delegáltjának bemutatkozása

Az ülésen továbbá bemutatkozott Kovács Domokos Péter, Magyarország új ENSZ ifjúsági delegáltja, aki korábban Országos Diáktanács tagként maga is képviselhette a tanulók érdekeit. Kovács Domokos 2022 januárjától az ENSZ Ifjúsági Delegált Programjában képviseli hazánk fiataljait az Egyesült Nemzetek Szervezetében.

Delegálási programjának két fő pontja:

  1.  Az iskolai szeletívgyűjtés fellendítése. /projekt weboldala/
  2. Magyarországi nemzetiségek oktatásának bemutatása, valamint kiállni a többnyelvűség, és az anyanyelven történő oktatás mellett.
Kovács Domokos Péter

Járványügyi aktualitások

Következő napirendi pontként szó esett az aktuális járványügyi helyzetről. A korábbi sajtóhírekben olvashatóaknak megfelelően megváltozott az iskolai járványügyi protokoll bizonyos esetekben:

  • Egységesen 7 nap lett a karantén az igazoltan pozitív COVID fertőzötteknek, feltéve, hogy a 7. napon tünetmentes az illető. A 7 napot a mintavételtől kell számítani.
  • Csak a be nem oltott kontaktszemélyek (osztálytársak) számára rendelik el karantént, akik tünetmentesség esetén már 5 nap után visszatérhetnek.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a fertőzések kb. 90%-ánál az omikron variáns mutatható ki. Elmondta, az esetszámok magasak, de a tanulók az esetek enyhébb lefolyásának köszönhetően a legtöbb esetben már egy hét után visszatérnek az iskolába.

Hangsúlyozta, aki otthon van, digitális úton becsatlakozhat a tanórákra. Fontos azonban, hogy erre az iskolából nem kötelezhetik a diákot.

A helyettes államtitkár beszámolt róla, hogy az oltottsággal kapcsolatban a középiskolákban nagyon jók a számok, sok helyen az országos átlag felettiek. Az általános iskolákban azonban az oltottsági ráta viszonylag alacsonyabb.

A középiskolai felvételikkel kapcsolatban korábban cikkeztünk, viszont Kisfaludy László megerősítette, hogy a felvételik egy helyszín kivételével mindenhol rendben zajlottak le. A koronavírus által érintett tanulók számára két pótló alkalmat is biztosítanak.

Fejlemények az ODT további ajánlásaival kapcsolatban

13. ajánlás az iskolai internetről

Az Országos Diáktanács kérésére illetve javaslatára a KIFÜ lehetővé teszi, hogy a diákok közvetlenül, a KRÉTA rendszerén keresztül regisztrálhassanak az EDUROAM hálózatra. Az EDUROAM fiókokkal a diákok hozzáférést kapnak széles sávú internethez Magyarország szinte összes oktatási intézményében. A Minisztérium tájékoztatása szerint a regisztráció még ebben a tanévben elérhetővé válhat majd.

20. ajánlás az iskolai újraélesztés oktatásról

Az ajánlással kapcsolatos fejleményekért a Minisztérium felvette a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal, akik korábban elindították a programot és több képzést is tartottak. Tájékoztatásuk szerint a program keretében már 1500 pedagógus, és 58 ezer diák részesült újraélesztés oktatásban. Kisfaludy László megerősítette a Diáktanács képviselőit, hogy a képzések számát a jövőben tovább fogják növelni, de természetesen csak a járványhelyzet enyhülésével.

A helyettes államtitkár továbbá örömmel jelezte, hogy egy beérkezett jelentés alapján, a programnak köszönhetően már sikerült megmenteni egy tanuló életét, akit saját pedagógusa élesztett újra, a korábbi képzésen elsajátított készségekkel.

Érettségi

Bár az érettségi vizsgákig még jó pár hónap van hátra, de Kisfaludy László tájékoztatása szerint az Oktatási Hivatal a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is ki fog küldeni egy részletes intézkedési tervet, amelyben szerepel a vizsgák biztonságos megszervezésének módja.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy

“minden eszköz adott az érettségik biztonságos megszervezéséhez.”

A kiemelt kép forrása: ÖKK Fehérvár