Október 1-től kötelező lesz a lázmérés az iskolákban

Október 1-től kötelező lesz a lázmérés az iskolákban

Október elsejétől kötelező lesz a lázmérés az iskolákban a diákok és pedagógusok számára jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kormány hivatalos Facebook oldalára feltöltött videóban.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, hogy a lázmérés alapvetően digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerák elhelyezése is indokolt. A szükséges eszközök beszerzése folyamatban van, de október 1-ig még számos intézkedés várható jelentette ki.

A járványügyi szabályok betartását, valamint a megfelelő tisztító- és fertőtlenítő eszközök meglétét a járási hivatalok fogják ellenőrizni az oktatási intézményekben írja a hirado.hu.

A legfontosabb járványügyi szabályokat tartalmazó eljárásrend megtekinthető az Oktatási Hivatal honlapján itt. Ebben szerepel, hogy a tanórákon és foglalkozásokon nem kötelező a maszk viselése, viszont a közösségi terekben mindenki köteles eltakarni az arcát. Amennyiben lehet mindig oda kell figyelni a távolságtartás szabályaira, a tanórákat jó idő esetén akár kint is meg lehet tartani.

A protokoll bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezetők kötelesek gondoskodni, és megvalósításukat a fenntartók ellenőrzik.

Az iskolai járványügyi protokollokról, valamint azok betartásának országos tapasztalatairól hamarosan beszámoló formájában jelentkezünk.

A vírus iskolai megjelenése esetén kizárólag az Operatív törzs dönthet tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, rendkívüli szünet elrendeléséről pedig csak az Oktatási Hivatal dönthet. Gyermekfelügyeletet online oktatás, valamint tanítási szünet idején is biztosítanak az intézmények.

Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu; Forrás: oktatas.hu