Mi is ellátogattunk a Magyar Nemzeti Múzeumba

Mi is ellátogattunk a Magyar Nemzeti Múzeumba

Az előző múzeumokkal kapcsolatos cikkben már említésre került a Magyar Nemzeti Múzeum, így úgy döntöttünk, hogy mi is meglátogatjuk a Széchényi Ferenc által 1802-ben alapított és 1837-47 között épült klasszicista stílusú múzeumot, mely remek helyszín lehet a tanulmányi kirándulásokra. 

Mikor látogatható ingyenesen a múzeum?

Minden hónap harmadik szombatján, ez a 26 éven aluliakra és a gyermekekre (18 éven aluliak), emellett a gyermekkel jött két közvetlen hozzátartozóra vonatkozik. 

Fontos, hogy csak az állandó kiállításokra érvényes a díjmentesség, emellett a fotózni vágyóknak a jegy ingyenességének ellenére fotós jegyet kell váltaniuk!

Milyen állandó kiállítások vannak az épületben?

  • A koronázási palást – A magyar királyok koronázási palástja 1031. óta volt a magyar királyok hivatalos koronázási palástja, melyet a hagyomány szerint Szent István királynak varratott Gizella királyné.
  • Kelet és Nyugat határán– A magyar föld népeinek története: Kr.e. 400 000-Kr.u. 802-ig a magyar őskortól a honfoglalásig tartó időszak műemlékeit csodálhatják meg a látogatók.
  • Magyarország története I. rész – Itt az államalapítástól 1703-ig tartó időszakot, leginkább a középkor főbb magyar emlékeit tekinthetik meg.
  • Magyarország története II. rész – A Magyarország története kiállításnak másik fele 1703-1990-ig mutatja be a magyarok életvitelét, és ad betekintést a történelmünket formáló eseményekről.
  • Lapidárium – Római kőtár, itt leginkább a Római Birodalom maradványai tekinthetőek meg, ezek érdekessége, hogy a maradványokból jól könnyen megismerhetők a korra jellemző temetkezési szokások, a gazdasági helyzet, valamint a társadalmi élet összetétele.

Merre található az épület?

A múzeum főépülete Budapest VIII. kerületében a Múzeum körúton található. Elhelyezkedése tökéletes a tömegközlekedéssel érkezőknek is, a 3-as és 4-es  metróval is jól megközelíthető. Emellett a Múzeumkertben egy csodálatos kávézó is várja szeretettel a vendégeket.

Kiknek ajánljuk?

Természetesen mindenkinek, de legfőképpen a történelmi tanulmányokat folytató diákoknak, hallgatóknak segítheti elő a tanulást. A kiállítások jól bemutatják a korszakok jellegzetességeit, főbb eseményeit, és a történelemkönyvekben olvasott kiemelkedő történelmi alakokat.

Egy rövid képsorozattal kívánjuk meghozni az olvasóink kedvét a Magyar Nemzeti Múzeum látogatására:

Fotók: Stekler Bendegúz/Diáktájékoztatás.hu