Megvannak az érettségi vizsgák részletei: lesz előrehozott is

Megvannak az érettségi vizsgák részletei: lesz előrehozott is

Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjúja után, dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tartott beszámolót az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Az érettségikkel kapcsolatban többek között elmondta, hogy megtartják az előrehozottakat is.

Általános információk

Az államtitkár elmondta, hogy az általános iskolák és az óvodák nyitására április 19-ére készülnek.

“Minden készen áll az április 19-ei nyitásra.”

Több mint 100 000 pedagógus soron kívüli oltása már megtörtént, további 100 000 fő oltása pedig a tegnapi, mai és holnapi napon fog megtörténni.

A honvédség is besegít a felkészülésben. Azokban az intézményekben ahol március elején több megbetegedést is regisztráltak, ott honvédségi egységek végeznek mentesítést.

0
EDDIG ENNYI PEDAGÓGUS BEOLTVA

Érettségi vizsgák részletei

Mivel április 19. nagyon közel esik az érettségik kezdetéhez és a középiskolákban az érettségik lebonyolítása egyébként is a hagyományos oktatás átszervezését szokta igényelni, ezért az érettségi vizsgák minél biztonságosabb megszervezése érdekében megszületett a döntés: A 9-12. évfolyamokon csak május 10-én állnak vissza a jelenléti oktatásra. (köznevelésben és szakképzésben is)

A kiscsoportos felkészítők és konzultációk azonban továbbra is szervezhetők.

Az érettségit szinte a tavaly tavaszi forgatókönyv szerint rendezik meg, főszabály szerint csak az írásbeliket szervezik meg, a szóbeli és gyakorlati vizsgarészek elmaradnak. A tavalyihoz eltérő módon azonban az előrehozott érettségi vizsgákat megtartják, tavaly mintegy 30 000 vizsga elmaradt, idén mindenki levizsgázhat. Így összesen több, mint 110 ezer érettségizőre számítanak.

Ahogy tavaly is, úgy idén is meg kell szervezni a szóbeli vizsgát azon tantárgyaknál, amelyek középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek (tehát ahol nincs írásbeli).

A sikeres érettségi vizsgát teljes értékű sikeres érettségi vizsgának kell tekinteni. A megfelelő típusú és fokú nyelvvizsga egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani. Ha az írásbeli eredmény bármely vizsgatárgyból, középszintű vizsga esetén elérte a 12%-ot de nem érte el a 25%-ot (12% < eredmény < 25%), akkor az érintett diák tehet szóbeli vizsgát.

Testnevelés érettségik esetében szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni. A gyakorlati vizsgarésznél azonban az úszás és a küzdősport gyakorlatait el kell hagyni, mert ezek fokozottabb fertőzési kockázatot jelenthetnek.

Ha a vizsgázó az érettségin nem jelenik meg, akkor a javító- vagy pótlóvizsgára szóló utasításától el kell tekinteni. Az érettségi vizsga idén sem kötelező. Aki úgy dönt, hogy nem szeretne érettségizni, a befizetett vizsgadíjat – a tavalyihoz hasonlóan – szeptember végéig visszaigényelheti. Tavaly az érettségizők mindössze 2%-a nem ment vizsgázni. 

 

“Én idén is mindenkit arra bíztatnék, hogy vizsgázzon le. Az érettségik – azt gondolom, hogy – biztonságosan megszervezhetőek.”

– mondta dr. Maruzsa Zoltán.

Az egészségvédelmi intézkedések a tavalyi évhez hasonlóan biztosítva lesznek. Egy helyiségben maximum 10 fő vizsgázhat, a fertőtlenítés, a lázmérés és a távolságtartás szabályait kell alkalmazni.

Azok a pedagógusok, akik az első oltást úgy kapták meg, hogy a második oltásra való behívásuk éppen ezekre a napokra esne arra számítsanak, hogy ezek a behívások a hétvégére lesznek átütemezve.

Kiemelt kép forrása: MTI/Varga György