Megtartotta alakuló ülését az Országos Diáktanács

Megtartotta alakuló ülését az Országos Diáktanács

A tegnapi napon tartotta az Országos Diáktanács (ODT) az alakuló ülését. A nemrégiben lezajlott Vármegyei Diákparlamenti rendezvények döntéseinek értelmében sikeresen felállt a mostani ciklus Országos Diáktanácsa. A Belügyminisztériumban tartott alakuló ülés levezető elnöke Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár volt. Íme a részletek: 

2023.02.17-én reggel szorgos diákok gyülekeztek a Belügyminisztérium tárgyalójában. A Vármegyei Diákparlamentek döntéseinek értelmében felállt az Országos Diáktanács csapata, akik a hazai diákérdek-képviselet legfelső szintjét jelentik. Az ODT üléseivel már korábban is foglalkoztunk és a szerkesztőink nagy része is tagja volt korábban az ODT-nek.

Az ülést levezette Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, valamint részt vett Kisfaludy László helyettes államtitkár, Mészáros Attila Székesfehérvár MJV alpolgármestere, Jásper András a Diákközéletért Alapítvány elnöke, valamint Kovács Péter a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke is. Az ODT delegáltak és pótdelegáltak közül 26-an vettek részt.

Az ülés elején az államtitkár köszöntötte a résztvevőket, valamint elmondta, hogy a hamarosan megrendezésre kerülő Országos Diákparlament már a harmadik amin részt vesz; diákokat partnerként kezeli és ő is partnerséget kínál. Elmondta, hogy végzős diák korában jöttek létre a diákönkormányzatok, valamint a HÖK-ben (Hallgatói Önkormányzat) betöltött feladatairól is beszélt. Dr. Maruzsa Zoltánnal készült korábbi interjúnkat itt lehet megtekinteni.

A 2020. évi Országos Diákparlament 45 ajánlási pontjával kapcsolatban elmondta, hogy a javaslatok 50%-a részben vagy teljes egészében megvalósult, továbbá 5 ajánlás a szakképzésért felelős tárcához tartozik. Az ajánlási pontokról részletesen majd az Országos Diákparlamenten is fog beszélni az államtitkár.

Megkérte a diákokat a szoros és hatékony együttműködés érdekében, hogy diákszempontból közelítsék meg az esetleges problémákat, valamint ne felejtsék el, hogy a feladatuk a megyéjükben tanuló fiatalok képviselete.

Az ODT delegáltjai és pótdelegáltjai ezek után egyesével bemutatkoztak. A bemutatkozások során felmerült későbbi ülésre napirendi javaslatként a hátrányosabb helyzetben lévő régiók képviselőinek a meghallgatása és velük egy ODT ülés megtartása. Egy másik ilyen napirendi javaslat a 2024-es érettségi vizsgák kérdéseinek megválaszolására szolgál. Erre is nyitottak voltak a köztisztviselők.

Mindezek után Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere felvázolta a márciusban tartandó Országos Diákparlament programtervét és szükséges információval látta el a fiatalokat. Jelezte, hogy hamarosan e-mailben is ki lesznek értesítve ők és a vármegyéket képviselő ODP delegáltak is.

Egy ebédszünet után a délutáni időszakban a Nemzeti Ifjúsági Tanács tartott tréninget az ODT delegáltjainak és pótdelegáltjainak. Korábbi ODT tagként például bemutatkozott és a szelektívhulladékgyűjtős projektjét is ismertette Kovács Domokos Péter, aki a 2022-es esztendőben volt hazánk ENSZ ifjúsági küldötte. Turi Ádám a NIT jelenlegi alelnökeként mesélt a korábbi ODT-s munkájáról és a diákérdek-képviseleti vonaláról. A harmadik bemutatkozó pedig Boncsarovszky Péter volt, aki oldalunk főszerkesztőjeként és az azt működtető Egyesület elnökeként mesélt a korábbi ODT-s, Tankerületi Tanácsos, valamint más tapasztalatairól és élményeiről.

Az ODT következő üléséről is beszámolóval jelentkezünk!

Fotó: Diáktájékoztatás