Megszavazta a parlament az iskolaőrség létrehozásáról szóló törvényt

Megszavazta a parlament az iskolaőrség létrehozásáról szóló törvényt

Péntek délelőtt megszavazta a parlament a kormány “az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról” című javaslatát. A javaslat értelmében létrejöhet az iskolaőrség.

Amennyiben a köztársasági elnök is ratifikálja a javaslatot, úgy szeptemberre létrejöhet a már korábban beharangozott iskolaőrség. A korábbi bejelentések szerint több száz, biztonsági szempontból kritikusnak ítélt intézményben teljesíthetnek majd szolgálatot az iskolaőrök.

Az iskolaőrség célja, és az iskolaőr feladata az iskolai rend fenntartása, amelyet szükség esetén akár erőszakkal bevetésével is végezhet. Az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, aki a következő, speciális jogokkal rendelkezik:

  • megállíthatja, igazoltathatja a veszélyes tanulót,
  • szükség esetén értesítheti a rendőrséget, és a rendőrök kiérkezésééig visszatarthatja a veszélyes tanulót,
  • lefoglalhatja azt a tárgyat, amelyet a szabálysértés rendszerével/eljárásával foglalkozó jogszabályok lefoglalhatónak neveznek,
  • testi kényszert alkalmazhat a veszélyes tanulón,
  • bilincset, gumibotot, valamint vegyi szert (könnygáz, gázspray) alkalmazhat.

Az iskolaőrök a szolgálatba állása előtt el kell végezniük egy egy hónapos képzést, amelynek végén sikeres záróvizsgát kell tenniük jogi ismereteken túl, pedagógiai, és gyermekpszichológiai ismeretekből is. Ezenkívül természetesen fontos, hogy megfelelő fizikai állóképességgel is rendelkezzenek.

Az elfogadott törvénymódosítási javaslat teljes szövegét itt lehet megtekinteni.

Az iskolaőrséggel kapcsolatos döntéshozatalba korábban az Országos Diáktanács is beszállt, amikor levelet írtak a kormányzat részére. A levél itt tekinthető meg.

Kiemelt kép forrása: parlament.hu.