Megrendezték az első Diákönkormányzatok Országos Találkozóját

Megrendezték az első Diákönkormányzatok Országos Találkozóját

A Nemzeti Ifjúsági Tanács 2023. április 6-án megszervezte az első Diákönkormányzatok Országos Találkozóját (DOT), a Budapesti Európai Ifjúsági Központban (BEIK). Az eseményen közel 100 fiatal vett részt szerte az országból. Mi is ott voltunk, íme a beszámolónk és résztvevői interjúk.

2023. április 6-án 9:30-tól megkezdődött a regisztráció a Nemzeti Ifjúsági Tanács rendezvényén a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. Nem sokkal 10:00 után elkezdődött a hivatalos program is: az első blokkban Kocsis Petronella a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökségi tagja és az esemény főszervezője köszöntötte a résztvevőket, majd Kovács Péter a NIT elnöke megnyitóbeszédében bemutatta a szervezet működését és a PRIME Projektet. Ezek után dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa adott elő a diákönkormányzatiságról és mesélt a több, mint 23 éves munkatapasztalatáról. (A korábbiakban az oktatási ombudsmannal készült interjút itt lehet elérni.) Ezek után a MAKOSZ korábbi elnöke mutatta be az erdélyi magyar diákérdek-képviseleti fórum működését.

Kovács Péter NIT elnök köszönti a Diákönkormányzatok Országos Találkozójának résztvevőit.

Második blokk:

Ebédszünet után a résztvevők egy world café keretein belül beszélgettek 15-15 percben az iskolai közösségi szolgálatról, a rendezvényszervezésről, a képzésekről, fiatalok bevonásáról, és még egy kérdőívet is kitöltöttek a futó PRIME projekttel kapcsolatban.

Fotó a WORLD CAFÉ foglalkozásról.

A WORLD CAFÉ után a “Poszterséta” következett, amiben az előre elküldött szervezetekről szóló plakátok mellett mutathatták be a résztvevő szervezetek képviselői a diákönkormányzatukat, vagy csoportjukat. Itt mi is jelen voltunk, és bemutattuk a fiatalok számára a Diáktájékoztatást.

Csapatunk a posztersétánál. Csik Balázs és Furák Csenge

Interjúk

Kocsis Petronella Alíz – főszervező, a NIT elnökségi tagja

Boncsarovszky Péter (BP): Hányan érkeztek a mai eseményre?
Kocsis Petronella Alíz (KPA): 104-en regisztráltak be a mai napra, 28 diákönkormányzatból. Úgyhogy tényleg mindenfelől érkeztek a mai nap során. Mind városi diákönkormányzat, mind vármegyei és iskolai diákönkormányzatok is jelen vannak.

BP: Mire volt jó szerinted a poszterséta? Szerinted mi az amit elvihetnek magukkal a résztvevők az esemény után?
KPA:
A DÖK-ösök hoztak a saját diákönkormányzatukat bemutató plakátokat, és a programelem során tudtak tulajdonképpen rendezvényekre együttműködéseket kialakítani, beszélgetni arról, hogy kinél mi hogyan működik. Tulajdonképpen ez a legnagyobb része az eseménynek, amit el tudnak vinni magukkal: különböző együttműködéseket, barátságokat, továbbá nagyon jó kapcsolatok alakultak ki a rendezvény során.

BP: Hallottuk, hogy vannak itt városi és iskolai DÖK-ök is, és azt is, hogy a vármegyeiek is fejlődnek. Mit gondolsz milyen jelentőségük van ma Magyarországon a diákönkormányzatoknak és a diákönkormányzatiságnak?
KPA: Szerintem nagyon fontos az, hogy vannak diákönkormányzatok, és hogy egyre több van. Hiszen például a múlt héten alakult meg most már teljes egészében a Pécsi Városi DÖK, és most annak nagyon örülünk, hogy egy újabb megyei diákönkormányzat van alakulóban Győr-Moson-Sopron vármegyében. Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon fontos, hogy legyenek DÖK-ösök akár iskolai, városi, vagy vármegyei szinten, hiszen ők azok akik közvetlenül ott vannak a diákok körében, értik az ő nyelvüket, és ezt akár döntéshozók felé is tudják továbbítani; illetve rendezvényeket tudnak szervezni a diáktársaik számára, hogy ezeket a DÖK-ös, illetve a fiatal éveiket együtt minél jobban egy közösségképp ki tudják használni. Ami számomra nagyon fontos: nekem is, mint volt DÖK-ösként nagyon sokat hozzáadott a személyiségemhez, illetve nagyon jó élményeket tapasztalhattam.

BP: Te most közösségszervezést tanulsz, azon belül ifjúsági témában specializálódtál, erről tudnál egy kicsit mesélni? Az ifjúságszakma már hivatásként is jelen van nálad, valamint Szolnok Város Ifjúsági Díját is átvehetted idén március 15-én.
KPA: Én úgy gondolom, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diákönkormányzatból indult a karrierem, és tényleg ezeknek az éveknek köszönhetem azt, ahol jelen pillanatban tartok. Ez az egész DÖK-ös világ és ifjúsági szakma annyira magával ragadott, hogy ezért volt bennem az a motiváció, hogy jelentkezzek az ELTE-re közösségszervező szakra; és ettől a félévtől most már ifjúsági szakirányon tanulom ezt az egészet, ahol most már a felsőoktatásban is ki tudom bontakoztatni ezt a tudásomat, illetve még több tudást tudok így magamba szívni az ifjúsági munkáról. Ez számomra egy nagyon nagy hivatás, és szívügyem az ifjúság, és számomra nagyon-nagyon jól esett, hogy Szolnok, ahol aktívan töltöttem a fiatal éveimet, ott Szolnok Város Ifjúsági Díját kaphattam ebben az évben Szalay Ferenc polgármester úrtól, számomra ez nagy elismerés volt.

BP: Gratulálok még egyszer a díjhoz! Milyen terveid vannak továbbra? Akár a NIT-en belül, vagy így az ifjúsági munkával.
KPA: A Nemzeti Ifjúsági Tanácsban van egy nagyjából bő fél évem – tehát decemberig szól jelen pillanatban a mandátumom – úgyhogy ezt szeretném mindenféleképp még jobban kihasználni; illetve a PRIME Projektben vagyok most benne nagyon aktívan a DÖK-ösökkel való kapcsolattartás részéről; úgyhogy ezt a vonalat szeretném továbbra is képviselni a NIT-ben, hogy a DÖK-ösöknek minél jobbá tegyem ezeket az éveit és akár képzéseket is tudjak számukra tartani; illetve a tanulmányaim során is ezt szeretném folytatni, még abból is van másfél évem. A diplomamunkámat is mindenféleképpen a diákönkormányzatokkal kapcsolatban szeretném majd megírni, és mesterképzésen is folytatni a tanulmányaimat, és akár később egy ifjúsági egyesületet is alapítani ebből a sok tudásból amit itt is szereztem.

Flaskár János Károly – résztvevő, a GYMS vármegyében alakulásban lévő DÖK előkészítője, GYMS vármegyei ODP delegált

Boncsarovszky Péter (BP): Hallottam Győr-Moson-Sopron vármegyében egy új diákönkormányzat fejlődik, s van alakuló fázisban. Ti képviselitek ezt a koncepciót. Milyen tervekkel jöttetek ide, mit tudtok elvinni magatokkal, milyen pozitív inputokat és gondolatokat kaptatok a mai rendezvénytől?
Flaskár János Károly (FJK): Nagyon sok mindennel gazdagodtunk a többi vármegyei és városi DÖK nagyon sok mindent adott nekünk, tehát sok ötlettel és mindenféle kapcsolattal gazdagodtunk, és ez által most már egy olyan indulási alapunk van, ami nagyon sokban hozzá fog tenni ahhoz, amit majd szeretnénk elérni a Győr-Moson-Sopron Vármegyei DÖK-ön keresztül. Én nagyon pozitívan állok a jövőhöz: szerintem egy nagyon jó együttműködés fog a GYMS vármegyei és a vármegyén belüli települések DÖK-jei közt kialakulni.

BP: Hogy értékelted a mai programot, milyen volt a helyszín?
FJK: 
Nekem nagyon tetszett, a helyszín szerintem nagyon szép. A panoráma és a kilátás is nagyon szép. A programok nagyon jók voltak, jó volt a szervezés. Összességében én nagyon-nagyon élveztem.

BP: Milyenek voltak a world café beszélgetések?
FJK:
Én produktívnak mondanám a mi beszélgetéseinket. Sok ötlet felmerült, pörögtek az agytekervények. Tartottunk ilyen kis brainstormingokat, és itt mindenki hozzáadhatott gondolatokat a témákhoz.

Boncsarovszky Péter (főszerkesztő) interjúkészítés közben

Hellenthal Mary – résztvevő, az Országos Diáktanács Békés vármegyei delegáltja, a Békéscsabai Tankerületi Központ DÖK elnöke, és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium DÖK titkára

Boncsarovszky Péter (BP): Az ODP után milyen eseménynek gondolod ezt, és az ODT-s vármegyei delegálti pozíciódhoz milyen pozitív gondolatokat/tanulságokat tudtál elvinni, amelyek kamatoztathatóak lesznek?
Hellenthal Mary (HM): Elsősorban nagyon örültem neki, hogy én a DÖK csapatommal el tudtam ide jönni, mert nagyon tanulságos volt ez az egész esemény, hogy hibákból is lehet például tanulni. Megismertem nagyon sok embert, mint ahogy az Országos Diákparlamenten is, és az ő tapasztalataikat is meg tudtam hallgatni, meg tudtam nézni, hogy az ő iskolájukban például, vagy városukban milyen események zajlanak, és ennek fényében nagyon sok ötlettel fogok most hazamenni.

BP: Milyen ötleteket tudtál eltenni?
HM:
A többi diákönkormányzat is azon van természetesen, hogy a diákéletet fellendítse, és olyan vicces programokat szervezzenek, mint például Zala vármegyében az egyik iskolában egy pizsinap, ami teljes mértékben felszabadítja a diákokat, vagy például egy fordított nap. Ezzel is ki lehet zökkenteni a diákokat a mindennapi életből. Szerintem ez nagyon fontos.

BP: Milyennek értékeled a helyszínt?
HM: 
Nekem nagyon-nagyon tetszett ez a helyszín, ugyanolyan jó volt mint például Székesfehérváron a MOL Aréna. Nagyon kultúrált helyiség, és egy tökéletes hely volt arra, hogy mi itt beszélgessünk és megvitassunk dolgokat.

Kovács Zoltán – résztvevő, a Gyöngyös Városi Diáktanács elnöke, az Országos Diáktanács Heves vármegyei pótdelegáltja

Boncsarovszky Péter (BP): Mint a GYVDT elnöke hogyan gondolod, egy városi DÖK mit tudott ebből az eseményből kivenni. Milyen jógyakorlatokat tanulhattatok, és milyen pozitív gondolatokat tudsz magaddal elvinni, amelyeket későbbiekben a településeden, Gyöngyösön tudsz majd kamatoztatni?
Kovács Zoltán (KZ): Úgy gondolom, hogy feltétlenül el kellett jönnünk erre a rendezvényre. Nagyon jó volt a NIT-nek az 5 állomásos world café-ja, amin bemutatták nekünk például a rendezvényszervezésnek az alapjait, és az ehhez hasonló dolgokat. Illetve nagyon örülök annak is, hogy a többi VDT-től és DÖK-től tudtunk tanulni: hogy ők hogyan csinálják, és a tapasztalataikból milyen hibákat ne kövessünk el, mi az ami követendő, kikkel érdemes felvenni a kapcsolatot. Egész korrekt példákat is haza lehet vinni, egészen a programoktól a kapcsolatfelvételig, az ismeretségen át nagyon hasznosnak tartom az egészet.

BP: Melyik volt az a városi DÖK akivel biztosan a későbbiekben is kapcsolatot fogtok tartani?
KZ: Hát a HABIDISZ-szel mindenképp, náluk voltunk Diákbálon is. A Szabolcs-Szatmár vármegyeiekkel is szeretnénk mindenképp, náluk jó a hangulat és barátságosak voltak; de minden DÖK nagyon jó volt, mindegyikben volt valami különleges, valami egyedi. Ahhoz igazítjuk, hogy kikkel tudjuk tartani a kapcsolatot, hogy milyen programot csinálunk/csinálnak.

Fotók: Stekler Bendegúz/Diáktájékoztatás.hu