Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba – jelentette be dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.  Az államtitkár elmondta, hogy tavasszal 12,5 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, pótrendeléseknek köszönhetően az év végéig még további egymillió példány várható. Emlékeztetett: a tankönyveket mindenkinek ingyenesen adják. 

A gyártás már több mint négy hónapja megállás nélkül zajlik, azonban ezt megelőzte a tankönyvek tartalmának előkészítése. A következő tanév tankönyvjegyzékében 2313 tankönyv szerepel, aminek 60%-a állami, 40%-a pedig nem állami kiadók terméke. Az idei gyártáshoz az Oktatási Hivatal 130 tankönyvet újított meg, főként a negyedik, nyolcadik és a tizenkettedik évfolyamon. Ezek közül 9 idegen nyelvi, 23 nemzetiségi, 43 sajátos nevelési igényű diákok számára készült, valamint 57 tankönyv közismereti.

Dr. Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy a szállítások megindulásával a 2020-ban módosított Nemzeti Alaptanterv módosításai is teljesen életbe lépnek, hiszen a felmenő rendszerben történő bevezetés most fog a véghez érni. A most elindított tankönyvszállítmányok már ennek a rendszernek megfelelő könyveket tartalmazzák.

Az OH 2020 óta közel 1300 könyvet újított meg, valamint a digitális fejlesztések még tartanak. Jelenleg 264 okostankönyv már elérhető online.

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az összes kiadó tankönyvei időben beérkeztek a raktáraikba, ennek köszönhetően a múlt héten elkezdhették a tankönyvek iskolák szerinti kiválogatását és a raklapokra rendezését. Holnap kapják meg az első iskolák a szállítmányokat; tanévkezdésre mindenkihez megérkeznek a csomagok. Az iskoláknak a pótrendelések leadására augusztus 21-től van lehetősége egészen szeptember 15-ig.

Fotók: MTI/Máthé Zoltán