Május 10-én megkezdődik a 16-18 évesek oltása is

Május 10-én megkezdődik a 16-18 évesek oltása is

Megnyílt péntektől a koronavírus elleni védőoltásra való regisztráció a 16-18 évesek számára is. A kormány bejelentése nyomán május 10-én indulhat a 16-18 évesek oltása Magyarországon. A fiatalok oltása a Pfizer-Biontech vakcinájával fog történni.

Mint ismert, terv szerint május 10-én térhetnek vissza a felső tagozatos- és középiskolai diákok az iskolapadba. Az iskolanyitás előkészítéseként megtörtént a pedagógusok kampányszerű oltása annak érdekében, hogy a nyitás ne jelentsen számukra egészségügyi szempontból többletkockázatot.

A pedagógusok oltását követően nem sokkal később pedig megnyílt a lehetőség valamennyi 18 évnél idősebb számára, hogy az oltással védettséget szerezzen a koronavírussal szemben. A tanulók biztonságát tovább fokozza, hogy hamarosan megkezdődik a 16-18 éves fiatalok oltása is.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című rádióműsorban elmondta, hogy a kiskorúak (16-18) oltása május 10-én, az érettségi vizsgákat követően fog indulni. Az oltás elkezdésének időpontját azzal indokolta, hogy az oltással járó alapreakciók ne befolyásolják az érettségik teljesítését. Az oltáshoz szükséges Pfizer-oltóanyag mennyiséget már elkezdték elkülöníteni, terv szerint várhatóan valamennyi 16-18 évesnek jut majd.

Az oltás továbbra is regisztrációhoz kötött, a koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint ez a pénteki napon az érintett kiskorúak számára lehetővé is vált. Az ő regisztrációjuk azonban csak május 10-ét követően fog érvényessé válni, hiszen csak ekkor kezdődhet meg majd az oltásuk.

A kormány továbbra is mindenkit arra kér, hogy regisztráljon, hiszen az oltás életet ment! Minél többen, minél hamarabb beoltatják magukat, annál hamarabb érezhetjük magunkat teljes biztonságban, és kaphatjuk vissza korábbi életünket.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balázs Attila