Levelet írtak az Országos Diáktanács tagjai

Levélben fordultak az Országos Diáktanács tagjai a Köznevelésért Felelős Államtitkársághoz, amelyben elégedetlenségüket fejezték ki abban, hogy a kormány nem egyeztetett az érintett szereplőkkel az iskolaőrséggel kapcsolatos törvénymódosítás benyújtása előtt.

“Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen döntés meghozatala előtt az érintett szereplőkkel való egyeztetés nélkülözhetetlen. A Kormány fellépési javaslata előtt azonban nem került sor a fent említett (diákok, tanárok, szülők – a szerk.) szereplőkkel való egyeztetésre.”

A diákok egyébként egyetértenek azzal, hogy valamit tenni kell az iskolai erőszakkal szemben. Ezt szögezi le a levél első paragrafusa is.

“Az Országos Diáktanács alulírott tagjai és póttagjai számára nem kérdés az iskolai erőszakkal szembeni fellépés sürgőssége.”

Az iskolai pedagógus-bántalmazásokról már a 2020. évi Országos Diákparlamenten is szó esett. Ez alapján került elfogadásra a 19. ajánlási pont, amely felszólítja a kormányt a cselekvésre.

“19. Kérjük az oktatásért felelős minisztert, vizsgálja meg annak lehetőségeit, hogy milyen
további eszközök állhatnak rendelkezésre a pedagógusok elleni verbális és fizikai
bántalmazások megakadályozására és megelőzésére.”

Ajánlási pontok – 2020. évi ODP

A legutóbbi Országos Diákparlamenten viszont ezenkívül az is téma volt, hogy a kormány nem tárgyalja eléggé a köznevelést érintő jogszabálytervezeteket a diákok képviselőivel. Ennek megfelelően született meg a 12. ajánlási pont, amely pont erre kéri a kormányt.

“12. A köznevelést érintő jogszabálytervezeteket az oktatásért felelős minisztérium
előterjesztésében tárgyalja az Országos Diáktanács.”

Ajánlási pontok – 2020. évi ODP

Az iskolaőrségről szóló törvénymódosítás benyújtásával most ez az ODP pont minden bizonnyal sérült, ahogyan azt az Országos Diáktanács tagjai a levélben is megállapították. A mostani levelet az ODT 42 tagú bizottságából 19 tag írta alá.

Előzmény

A levél előzménye, hogy a kormány még június 2-án benyújtotta a “Az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról” című törvénymódosítási javaslatát. A törvénymódosítás célja egy 500 tagú iskolaőrség kialakítása, amely mintegy 500 intézményben szavatolná a pedagógusok biztonságát. A tervezetről részletesen oldalunk várhatóan az elfogadás után fog beszámolni (hiszen addig a parlamenti vita folyamán sok minden változhat).

A törvénymódosítási javaslat teljes szövege itt található.

Send a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .