Közösségi szolgálat COVID idején

Közösségi szolgálat COVID idején

A kötelező iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) elvégzésének lehetőségei a koronavírus járvány idején erősen korlátozottak. Ezáltal felmerül a kérdés: Hogyan teljesíthető az IKSZ a tantermen kívüli digitális munkarend során?

Szükségessége nem változik

Az Oktatási Hivatal (OH) közleményében írta

„Az IKSZ teljesítésének jogi keretei nem változnak.”

Így a járványhelyzet ideje alatt is szükséges az érettségizőknek a vizsgák megkezdéséért elszámolni 50 óra közösségi munkát. Döntését a hivatal azzal indokolta, hogy a diákok nagy része már a 9-11. osztályban elvégzik a teljesítendő óraszámot. Az OH segítségképpen javaslatokat tesz alternatív megoldásokra, melyekkel könnyen lehet teljesíteni az elvárásokat.

Lehetőségek a közösségi szolgálat teljesítésére

Segíthetnek a tanáraiknak

Az iskolák biztosíthatnak arra opciót, hogy az online oktatást a tanulók közösségi órákért cserébe segíthessék. Ez történhet online segédanyagok készítésével, előadások tartásával, vagy akár diáktársak korrepetálásával is.

A több korosztályt összefogó intézményekben pedig az alsós évfolyamok munkájához is hozzájárulhat egy idősebb diák. Mindezek tevékeny munkának számítanak az iskola közösségében, tehát belső teljesítésként az intézményvezető igazolhatja.

Érdemes figyelni az önkormányzati felhívásokra

A közvetlen iskolai ügyek mellett fontos, hogy tájékozódjunk lakóhelyünk adta lehetőségekről is, mivel ez szintén egy fennálló megoldás a hátralévő órák megszerzésére. Ennek részleteit a helyi önkormányzat határozza meg, természetesen figyelembe véve az aktuális járványügyi korlátozó intézkedéseket.

Szervezetek is támogathatnak

Bizonyos közcélú szervezetek, például alapítványok kapcsolatba léphetnek az intézményekkel, eseményeket hirdethetnek meg, amiket ők maguk igazolhatnak le. Ilyen körbe tartoznak például az egyéb segítségnyújtások a rászorulóknak.

A fent felsorolt opciók mellett, az iskolával kötött szerződés keretén belül, magánszemélyek is igazolhatják a közösségi szolgálat elvégzését. Ezek közé tartok például az idősebb személyeknek nyújtott segítség is.

Minden fennálló lehetőségről érdemes érdeklődni az osztályfőnököknél, akinek kötelessége beszámolni minden meghirdetett lehetőségről.

Kiemelt kép forrása: canva.com