Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs mai ülése után a Kossuth rádió “Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában ismertette többek között a köznevelést érintő döntéseket is. Ezek közül a legfontosabb, hogy a középiskolák nyitását május 10-ig halasztották, valamint hogy az érettségi vizsgáknak nem lesz szóbeli része.

A miniszterelnök ismertette, hogy még nem született döntés a 16-18 évesek oltásáról. A miniszterelnök kérte, hogy mindenki regisztráljon a vakcinára, hiszen csak így fékezhető meg a vírus. Amint eléri Magyarország a 4 milliós átoltottsági számot május elejére, akkor lehetnek majd ismét közösségi események, nyithatnak ki a szállodák és az éttermek.

középiskolák május 10-én nyitják meg kapuikat a diákok előtt. Az általános iskolákban az eredetileg tervezettek szerint április 19-én kezdődik meg a tanítás.

“Május első hetétől egyébként is érettségi szünet lenne a középiskolákban, ezért nem látom értelmét, hogy erre a két hétre újra elkezdjenek iskolába járni a középiskolások, majd az intézményeket két hét után ismét bezárjuk.”

– tisztázta a kormányfő.

A halasztásról szóló döntés előzménye az, hogy számtalan érdekképviseleti szervezet és testület, köztük az Országos Diáktanács is aggályait fejezte ki a korai nyitással kapcsolatban.

Orbán Viktor ezentúl bejelentette, a tavalyhoz hasonlóan, idén is csak írásbeli érettségik lesznek. Az előrehozott érettségikkel kapcsolatban még nem született döntés. (Jelentkezni fogunk az információval.)

 

“Abban reménykedem, hogy április 19-én elérjük a 3,5 milliót és a következő lépéseket meg lehet tenni. Most az iskolákkal próbálkozunk először. Én úgy látom, hogy május elején a 4 milliót el fogjuk érni, közel leszünk ahhoz, hogy mindenki, aki regisztrált, megkaphassa az oltást, és akkor a védettségi igazolvánnyal szerintem már lehet koncertre menni, moziba menni és szállodába menni.”

– tette hozzá.

A teljes rádióinterjú itt tekinthető meg:

Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor/Facebook