Kihelyezett ülést tartott az Országos Diáktanács

Kihelyezett ülést tartott az Országos Diáktanács

Hagyományosan Székesfehérváron tartotta kihelyezett ülését az Országos Diáktanács november 10-én, pénteken. A szombati napon helyi programokkal és a Diákközéletért Alapítvány előadását nézték meg a diákérdek-képviselők.

A program köszöntőkkel kezdődött. A résztvevőket köszöntötte dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Mészáros Attila alpolgármester is. Részt vett továbbá dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár és Mészáros Attila alpolgármester is.

Megyei Diákparlamentek

Az ülés kezdetén elhangzott, hogy hamarosan megtartásra kerülnek a Megyei Diákparlamentek, ahova minden köznevelési intézmény delegálhat tagot. A regnáló képviselők (ODT tagok és póttagok) külön meghívót fognak kapni a rendezvényre. Ahol az ODT tag még aktív tanulói jogviszonnyal rendelkezik, ott nem kell majd újraválasztást csinálni. Ahol nincs ODT tag, ott meg kell kérdezni a póttagot először, hogy vállalja-e a tagi feladatokat. 

ODP-re is kell küldöttet választani, viszont az itt megválasztott küldötteket a jövő év első felében várják valószínűleg az Országos Diákparlamentre. Miniszteri döntés nem történt a 28. ajánlásról, miszerint legyen minden évben ilyen rendezvény. Ha pozitív választ ad a tárcavezető, akkor ezeket a küldötteket oda delegálnák. Az ODT tagok automatikusan küldöttek lehetnek. Vélhetően november hónapban mindenütt lezajlanak a választások. A decemberre kiírt ODT ülés már a kiegészült tagsággal fog tervek szerint történni.

Lehetőségük van a megyei rendezvényeken bemutatni az ODT tagoknak az eseményeket és eredményeket. Az oldalunkon elérhető az összes ODT ülésről a beszámoló, valamint az ODP pontok helyzetét is elérhetik.

Államtitkári előadás

Dr. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára egy oktatáspolitikai áttekintéssel számolt be a diákoknak az ülés elején, ami a 2010 és 2023 közötti adatokat és eredményeket elemezte.

Ajánlási pontok átbeszélése

Az ülés folytatásaképp a 2023. évi Országos Diákparlament 58 ajánlási pontján mentek végig és beszélték át az Államtitkárság és az Országos Diáktanács álláspontjait. Az ajánlási pontok jelenlegi állásáról még a hamarosan megtartásra kerülő Megyei Diákparlamenti rendezvények előtt egységes szerkezetben tudósítani fogunk. Ehhez kis türelmet kérünk.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács előadása

Az ülésen előadott Kovács Péter NIT elnök a szervezet nemzetközi együttműködéséről, valamint Darvas Dóra és Csomor Boldizsár, akik hazánk EU ifjúsági delegáltjai.

Fotók: ÖKKFehérvár/Simon Erika és Diáktájékoztatás