Jelentős Változások az Oktatásban - ülésezett az ODT

Jelentős Változások az Oktatásban - ülésezett az ODT

Jogosítványképzés, Intézményi Átadás és Gyermekvédelmi Reformok

2024. május 10-én fontos témákat tárgyalt az Országos Diáktanács (ODT). Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb változásokat és kezdeményezéseket.

Jogosítványképzés az Iskolákban

Szeptembertől a 12. osztályos diákok számára jelentős újdonságként bevezetésre kerül a teljes elsősegélynyújtási (EÜ) és KRESZ anyag, valamint a vizsgák, minden a KRÉTA rendszerben lesz elérhető. Az érintett osztályokhoz szakemberek mennek ki, akik próbababás képzést végeznek. Ez a gyakorlatias megközelítés biztosítja, hogy a diákok alaposan felkészüljenek a jogosítvány megszerzésére. A gyakorlati oktatás kérdése még folyamatban van, és több minisztérium is érintett az ügyben. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) felszerelései mobilisak lesznek, így minden szükséges eszközt magukkal tudnak vinni a képzésekhez.

Intézmények Átadása és Jogi Környezet

Az ülés során az Államtitkár Úr, tájékoztatást adott az intézmények átvételi eljárásáról. Fenntartó lehet alapítvány és egyesület is. Egyházi fenntartási kérelem esetében az állam csak akkor léphet be, ha szavazás keretein belül a szülők 50%-a ezt támogatja. Fontos, hogy minden intézménynek a kerettanterv szerint kell működnie, és nem szüntethet meg például testnevelési vagy nyelvi osztályokat. A magánfenntartók esetében a korlátozások nehezebben érvényesíthetők, de a Diákönkormányzat (DÖK) és a Szülői Munkaközösség (SZMK) véleményezési joga biztosított.

Intézmények Felülvizsgálata

Az ODT kiemelte, hogy az intézmények felülvizsgálata kulcsfontosságú. Ennek célja, hogy biztosítsák, hogy minden intézmény megfeleljen a jogszabályi követelményeknek és a kerettantervnek. A felülvizsgálatok során bizonyos időközönként állapotfelmérést is szükséges lenne végezni, hogy az intézmények megfelelően működnek-e.

A jogosítványképzés bevezetése, az intézmények átadásának szabályozása, valamint az új gyermekvédelmi törvény mind-mind fontos lépések a diákok jogainak és biztonságának védelme érdekében. Reméljük, hogy ezek a változások hamarosan megvalósulnak, és pozitív hatást gyakorolnak az oktatási rendszerre.

Kiemelt kép forrása: Diáktájékoztatás/Stekler Bendegúz – a decemberi ODT ülésen készült fotó