Így éltük meg a 2024-es Országos Diákparlamentet

Így éltük meg a 2024-es Országos Diákparlamentet

2024-ben immáron V. alkalommal adott otthont Székesfehérvár március 22-24. között az Országos Diákparlamentnek. Az eseményre mintegy 112 delegált érkezett az ország összes pontjáról, hogy képviseljék vármegyéiket és diáktársaikat. A hétvége fő helyszíne Székesfehérváron a Sóstói Stadion volt, mely méltóképpen alkalmasnak bizonyult többedszerre is a rendezvény lebonyolítására.

A szerzőről

Lehota András Péter a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója, iskolájának DÖK elnöke. A Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Tanácsának állandó tagja. Az Országos Diáktanács (ODT) Zala Vármegyei tagja. Vármegyejének delegáltjaként idén második alkalommal vett részt az Országos Diákparlamenten.

Péntek - Megnyitó plenáris ülés és fórum

A hétvége plenáris megnyitójára pénteken (március 22-én) került sor, ahol a delegáltak tájékoztatást kaptak az Országos Diáktanács elmúlt egy éves munkájáról és a 2023 Országos Diákparlament ajánlási pontjairól.

Megnyitó plenáris ülés péntek délután (fotó: Simon Erika ÖKK Fehérvár)

Ezt követte az este folyamán egy fórum, ahol lehetőséget biztosítottak a diákok számára, hogy kérdéseket tehessenek fel a döntéshozóknak. Jelen volt dr. Maruzsa Zoltán -köznevelésért felelős államtitkár, dr. Balatoni Katalin -köznevelésért felelős helyettes államtitkár, dr. Aáry Tamás Lajos -oktatási jogok biztosa, dr. Varga- Bajusz Veronika -felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Brassói Sándor -OH elnök, dr. Jásper András -Diákközéletért Alapítvány és Hajnal Gabriella -Klebelsberg Központ elnöke.

Ezen időtartam alatt a fiatalok meglehetősen sok témában fordultak a helyszínen levő vezetőkhöz mind problémáikkal, mind pedig kérdéseikkel, így a pénteki napot közel 23 órakor tudtuk lezárni.

Szombat - Szekcióülések

Szombaton (március 25-én) a diákképviselők már nem sokkal 9 óra után újból a Sóstói Stadionban folytathatták a munkát, hiszen elkezdődött az “érdemi munka”, a 2024-es ajánlási pontok megfogalmazása. Ennek hatékony folyamata már több éve, hogy a diákok nagyjából 10 fős szekciókban ülnek össze, melynek koordinálásában részt vesz a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) is.

Szekcióülés szombaton (fotó: Simon Erika ÖKK Fehérvár)

Az első blokk folyamán a szekciókban kerekasztal-beszélgetéseket folytattak a fiatalok, hogy megismerjék egymást és a régiót, ahonnan érkeztek. Mindazonáltal, hogy nem csak a stadion és annak környékét ismerjék meg a tanulók, a koradélután folyamán egy belvárosi sétára indult az ODP teljes delegációja.

Ebben a közel egyórás sétában idegenvezetők kíséretében hallhattak a jelenlévők Székesfehérvár történelmi múltjáról. A délután ezen kis séta után a szekciókban folytatódott, hogy minden csapat megfogalmazhassa a már addigra megérett gondolatokat ajánlási pontokká, melyeket az éjszaka folyamán a szerkesztőbizottság 33 fős testülete tárgyalt tovább. Így a szekcióülések végére az ODP összesen 165 pontot fogalmazott meg.

Estétől vasárnap reggelig - Szerkesztőbizottsági ülés

A szerkesztőbizottság ülését 19 óra 30 perckor kezdte meg a Hiemer-ház dísztermében, ahol egészen reggel 7 óra 40 percig folyt a munka. Ez idő alatt a benyújtott 165 pontból a 33 fős bizottság 64 pontot szavazott meg, melyet elő is terjesztettek az Országos Diákparlament vasárnapi záró plenáris ülésén.

Szerkesztőbizottsági ülés este (fotó: Simon Erika ÖKK Fehérvár)

Az ülés során a pontok többsége módosítás és ellenzés nélkül megszavazásra került, viszont volt olyan pont is, melyet az ODP delegáltjai nem tudtak elfogadni, így a 2024-es ajánlásba 63 pont került megszavazásra.

Záró plenáris ülés

A hétvége zárásaként ezen pontokat hivatalosan is átadta egy 5 fős delegáció dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úrnak, hogy a következő Országos Diákparlamentig az Országos Diáktanáccsal szorosan együttműködve minél többet a megvalósítás felé tudjanak terelni.

Záró plenáris ülés vasárnap délelőtt (fotó: Simon Erika ÖKK Fehérvár)

Immáron 2023 után 2024-ben másodszorra volt lehetőségem Zala Vármegye egyik delegáltjaként részt venni az eseményen, mely továbbra is diákéveim egyik legmeghatározóbb eseménye lesz. Úgy gondolom, hogy minden megjelent diáktársam sok-sok új és pozitív élménnyel, kapcsolattal és baráttal gazdagodhatott.

Szerkesztőségünk néhány tagja és képviselőtársak a 2024-es ODP-n