Nem kell SZJA-t fizetniük a 25 év alattiaknak idéntől

Nem kell SZJA-t fizetniük a 25 év alattiaknak idéntől

A kormány korábbi bejelentése alapján idéntől nem kell személyi jövedelemadót (SZJA) fizetniük a 25 éven aluliaknak. Ezzel éves szinten akár félmillió forinttal több pénz is maradhat az érintettek pénztárcájában.

2022. január elsejével hatályba lépett törvény szerint a 25 éven aluli fiataloknak nem kell SZJA-t fizetniük. A döntés lehetőséget ad így az érintett korosztály munkavállalóinak arra, hogy tisztán még több jövedelemre tegyenek szert. A plusz bevétel segítségével pedig az otthonteremtésre és az alapvető függetlenedésre is tudnak fordítani nagyobb összegeket.

Aki diákszervezeten keresztül vállal munkát, neki mostantól a munkavégzése teljesen adómentes. Január elseje előtt már csak személyi jövedelemadót kellett fizetni, de idéntől már azt sem. 

A döntés által a munkát vállaló fiatalok nettó fizetése így 22 százalékkal emelkedik, egészen annak a hónapnak a végéig, amelyben betöltik a 25. életévüket. Fontos, hogy az adókedvezményt (jelen esetben adómentességet) a bruttó átlagkereset szintjéig lehet igénybe venni. Ez a cikk írásakor 400 ezer forintot jelent. Aki ennél több jövedelemmel rendelkezik neki a bruttó átlagkereset feletti összegről számolnak SZJA-t, tehát ha 425 ezer forintot keres valaki akkor 25 ezer forinttal számolnak, amiből adózni kell.

A törvény kidolgozásának folyamatába bevonták az Országos Diáktanácsot is, így a köznevelésben tanulók véleménye és ötletei is képviselve voltak.

Az egyeztetésről készült kép, amikor az érintett szereplőkkel és ifjúsági csoportok vezetőjével tárgyalt Novák Katalin korább családokért felelős tárca nélküli miniszter, valamint a törvény előterjesztője. Forrás: Miniszterelnökség

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár a kormány Facebook-oldalára hétfőn feltöltött videóban a következőként nyilatkozott a törvényről: 

“A kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekeket nevelő családok támogatása mellett segítse a fiatalok életkezdését, kilépését a munkaerőpiacra, saját otthonhoz jutását és családalapítását.”

Az államtitkár tájékoztatása szerint az elmúlt tíz évben másfélszeresére nőtt a munkát vállaló fiatalók száma. Így a személyijövedelemadó-mentesség 280 ezer már dolgozó fiatalt érint, de akár a korosztály egymillió tagját is érintheti az intézkedés.

Azok, akik nyolc órában dolgoznak, havonta 41 600 forinttal is többet vihetnek haza. Ez éves szinten félmillió forint többletjövedelmet jelent nekik – nyilatkozta Zsigó Róbert az MTI-nek.

0
már dolgozó fiatalt érint a döntés

Bővebb információ a NAV oldalán.

Kiemelt kép forrása: canva.com