Idén is elindítják a Nyári Diákmunka Programot

Idén is elindítják a Nyári Diákmunka Programot

Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegből hirdették meg ismét azt a programot, mely segíti a fiatalok, diákok munkavállalását a nyári tanszünetben. Idén mintegy 26-27 ezer diák részvételére számítanak.

Az elmúlt években összesen több mint 260 ezer diák és hallgató dolgozott a projekt keretein belül. Hogy a mindjárt elstartoló VAKÁCIÓ alatt legyen miből finanszírozni a fesztiválokat és utazásokat, íme a remek lehetőség a diákmunkára.

Miről szól a program?

Az idén is meghirdeti a kormány a már tíz éve sikerrel zajló a Nyári diákmunka programot, ezen a nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését – jelentette be pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A munkáltató kapja az alkalmazott diák után a támogatás. Az Önkormányzatoknak az állami támogatás a bérjárulék 100 százalékát fedezi legfeljebb hatórás foglalkoztatásnál, a versenyszférában pedig 8 órás munkavégzésnél a cégek a bérjárulékok 75 százalékát kapják kézhez. Így szívesebben alkalmazzák a fiatalokat az önkormányzatok, a mezőgazdaságban, turizmusban vagy a vendéglátásban.

A diákmunkával kapcsolatban bővebb információ itt található.

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára az M1 Ma reggel  című műsorában is beszélt a programról:

Mi kell a jelentkezéshez?

Június 15-én nyílik meg a regisztráció lehetősége a 

  • 16 és 25 év közötti tanulói vagy hallgatói (nappali) jogviszonnyal rendelkező
  • munkaviszonyban nem álló illetve,
  • vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező fiataloknak.

Regisztrálni a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál kell. A döntéshozók listája itt, a kapcsolódó tartalmak között érhető el.

A támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-jével állhatnak munkába.

Nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint.

Természetesen itt is érvényes a 25 éven aluliak SZJA mentessége, ami a 2022-es év eleje óta hagy több pénzt a fiatal munkavállalók zsebében.

Bízunk benne, hogy sokatok élni fog a lehetőséggel, mert nem csak pénzt lehet gyűjteni egy-egy nyári munka alkalmával, hanem munkatapasztalatot és kapcsolatokat egyaránt, amik a későbbiekben referenciaként is jól jöhetnek egy önéletrajzban. Szerintünk rengeteget lehet tanulni ilyen munkahelyeken, s a tudás a mindennapi életben is hasznotokra válhat!

Hajrá diákmunka! Jelentkezzetek Ti is a fenti programba!

Kiemelt kép forrása: Balázs Attila/MTI/MTVA