Hosszabb lesz a téli szünet, viszont az őszi szünet eltörlésre került

Hosszabb lesz a téli szünet, viszont az őszi szünet eltörlésre került

Nem lesz idén az iskolákban őszi szünet, helyette azonban hosszabb lesz a téli szünet – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. A változtatás oka a takarékosság, hiszen így összességében kevesebbet kell a téli időszakban a fűtésre áldozni.

Gulyás Gergely bejelentése alapján az eredetileg október 29. és november 6. közöttre tervezett őszi szünet helyett tanítás lesz, cserébe azonban meghosszabbodik egy héttel a téli szünet. Így az új téli szünet december 22-től január 8-ig fog tartani, az eredetileg tervezett január 2. helyett.

A miniszter ismertette, a módosítás oka a takarékosság, hiszen így összességében kevesebbet kell fűteni, ami komoly fűtési költség megtakarításhoz vezet. Gulyás Gergely hozzáfűzte, ugyanebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz.

Ez azt jelenti, hogy a kormányzati igazgatásban dolgozóknak kötelezően ezekben a napokban kell kivenniük a szabadságukat. Az így elért megtakarítás jelentős.

A döntés előzménye, hogy az orosz-ukrán konfliktusra válaszul kivetett szankciós politika által kiváltott európai energiaválság hatására magas energiaárak lettek. Ennek következménye, hogy sokszorosára nőttek a fűtési költségek, amely hirtelen hatalmas terhet ró a központi költségvetésre.

Pontosan ezért vált célszerűvé áthelyezni a tanszünetet, hiszen ősszel sokkal kevesebbet kell fűteni, mint a hideg téli időszak közepén. A szüneti rend módosítását egyébként az utóbbi időben sokan felvetették, illetve a közbeszéd részéve vált, így a mai bejelentés már szinte várható volt.

Mikor is lesz akkor szünet?

November 1. kedd
Mindenszentek napja (munkaszüneti nap)
November 1. kedd
2022.12.22 - 2023.01.08
Téli szünet
2022.12.22 - 2023.01.08

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán