ENSZ ifjúsági küldöttek

ENSZ ifjúsági küldöttek

Az ENSZ Ifúsági Küldött programja

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1980-as években hozta létre az ENSZ Ifjúsági Küldött Programot, melynek célja, hogy a fiatal generációknak lehetőséget adjon a saját érdekeinek képviseletére és érvényesítésére a nemzetközi döntéshozatalban. A program keretében kiválasztott fiatalok képviselhetik saját országuk 15-26 éves korosztályát az ENSZ legfontosabb fórumain és egyeztetésein a hivatalos küldöttségek tagjaiként, ifjúsági diplomataként. Magyarország 2016-ban csatlakozott ehhez a programhoz a Külgazdasági és Külügyminisztérium jóváhagyásával.

2024-es év ENSZ ifjúsági küldöttei

2024-ben rendhagyó módon két fő is gyakorolja az ifjúsági küldötti hivatalt. Magyarország Szenior ENSZ ifjúsági küldöttje Brimo Widad. Junior ifjúsági küldöttje pedig Wettstein Annamária.

Brimo Widad másodéves Nemzetközi Tanulmányok doktorandusz hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. A 2024-es évre céljainak tűzte ki a nemek közti egyenlőség elérésének felgyorsítását, fiatal nők önbizalmának növelését, itthoni és határon túli magyar fiatalok megszólítását és bevonását az Ifjúsági Küldött Programba és a magyar kultúra népszerűsítése az ENSZ fórumain. Ezeket a célokat előadásokkal, országjárással, workshopok és szervezeti együttműködések létrehozásával szeretné elérni.

Wettstein Annamária Nemzetközi Szociálpolitika és Politikatudomány hallgató a London School of Economics-on. Céljai a hátrányos helyzetű nők hangjának eljuttatása az ENSZ-be, fiatal ambíciózus nők támogatása, külföldön tanuló magyar fiatalok megszólítása és bevonása a programba és a magyar kultúra népszerűsítése külföldön.

Mi történt eddig?

A küldöttek január 13-án lettek megválasztva. Tisztségük betöltésének kezdete óta aktívan dolgoznak céljaik elérésén és Magyarország méltó képviselésén különböző fórumokon.

Brimo Widad januárban egyeztethetett a Sándor palotában különböző technikai és szakmai kérdésekről, illetve új együttműködési lehetőségek is szóba kerültek ezen a találkozón. A hónapban továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium ENSZ Főosztályán találkozott Dr. Kocsis Gergő főosztályvezető úrral és Simon Tündével. Az Ifjúsági Küldött Program együttműködést kezdett a Magyar Női Unió-val, ez az együttműködés azért fontos, mivel az idei küldötti év egyik prioritása a nemek közötti egyenjogúság és a nők helyzetének javítása. 

A hónap közepén Regős Judittal, a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány elnökével egyeztetett és az ENSZ ülésén a magyar fiatalok véleményét tolmácsolta különböző témákban. A két Ifjúsági Küldött az Unicef Magyarország Fiatal nagyköveteivel az ENSZ bécsi épületébe utazott és megrendezésre került az első küldötti workshop. Továbbá a Szegedi Roma Szakkolégium hallgatóival is találkozott.

Wettstein Annamária találkozott Dr. Zolnay Krisztinával a Londoni Liszt Intézet igazgatójával. A találkozó témája a fiatalokat érintő kihívások, a női vezetők szerepe, a nemek közötti egyenlőség, kultúrdiplomácia, valamint számos lehetséges jövőbeli együttműködés volt.

Februárban Brimo Widad Koppenhágában járt. Ellátogatott dr. Mike Gyula Magyarország dániai konzulának társaságában a UN City-be, ahol a WHO szakértőivel fontos fiatalokat érintő kérdéseket tárgyaltak meg. Szó esett az ifjúság mentális egészségéről, a nőket érintő egészségügyi kérdésekről, valamint a fenntartható fejlődés és az egészség kapcsolatáról.  A két küldött február végén még egyszer Bécsbe látogatott, ahol találkoztak Dr. Dancs Ferenc nagykövet úrral és Martin Nesirkyvela bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) főigazgatójával. 

Március elején találkoztak Nagy-Varga Zsófia helyettes államtitkár asszonnyal és egyeztettek az elkövetkezendő időszakról és az eddigi tevékenységükről. Wettstein Annamária Trianában találkozott Kristi Çina-val, az Albán ENSZ Társaság elnökével és az ENSZ Ifjúsági Küldötti Program albániai alapítójával.

forrás: facebook.com/hunyouth

Ebből a sok eseményből is látszik, hogy a két küldött rendkívül sokat dolgozott már az elmúlt két hónapban is. 

Ha követni szeretnétek a további munkásságukat azt a hunyouth.hu weboldalon illetve facebook és Instagram oldalukon tehetitek meg.