Elhalasztják a szalagavatókat, megtartják a szóbeli érettségiket

Elhalasztják a szalagavatókat, megtartják a szóbeli érettségiket

Ahogyan korábban itt megírtuk, a koronavírus helyzet egyre fokozódó súlyossága miatt Orbán Viktor miniszterelnök a tegnapi napon további szigorításokat jelentett be. Ezek között szerepelt, hogy szerdától a 8. osztály feletti évfolyamok áttérnek a tantermen kívüli digitális munkarendre. A bejelentés pillanatában az ezzel kapcsolatos részletszabályokra, illetve egyéb fontos ügyekre akkor (például a szóbeli érettségik sorsára) azonban még nem derült fény. Ezekre a felmerült kérdésekre a mai napon kaphattunk választ.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a mai napon sajtótájékoztatón ismertette a legújabb köznevelést érintő járványügyi intézkedéseket.

Dr. Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy a szóbeli érettségiket, valamint a központi írásbeli felvételi vizsgákat a hagyományos módon tartják meg, természetesen a szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett. A fentieken túl még megrendezésre kerülnek az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyek is (például az OKTV-k).

Az államtitkár továbbá bejelentette, hogy döntés született a szalagavatók tekintetében. A szalagavatókat kötelező jelleggel el kell halasztani. A halasztás pontos időtartalmáról azonban még nem esett szó.

A tantermen kívüli digitális munkarend bevezetésével kapcsolatban Maruzsa Zoltán kifejtette, hogy szerdától a középfokú iskolákban a 9., a 9. nyelvi előkészítő és az ezek feletti évfolyamokon, továbbá a fejlesztő nevelést végző iskolákban, valamint az általános iskolai felnőttoktatásban tantermen kívüli digitális munkarend lép életbe.

A digitális munkarend bevezetése alatt kivételt képez a szakiskolák, szakgimnáziumok és készségfejlesztő intézmények gyakorlati oktatása, amennyiben annak megtartását digitális formában nem tudják megoldani.

Gyermekfelügyeletet az érintett évfolyamok életkorára való tekintettel nem szerveznek. A gyermekétkeztetést az igények alapos felmérését követően biztosítani kell.

A köznevelési feladatokat ellátó kollégiumok nyitva maradnak, de a 8. osztálynál magasabb évfolyamon tanuló diákoknak szombatig el kell hagyniuk a kollégiumot. Ez alól azonban mentességet kérhetnek a sajátos nevelési igényű tanulók, valamint az éppen érettségizők. Egyéb, egyedi sajátos esetekben az igazgató engedélyezheti a bennmaradást.

Az államtitkár ezen kívül kitért arra is, hogy a digitális munkarend támogatása érdekében valamennyi elektronikus szolgáltatás, a Nemzeti Köznevelési Portál, a Sulinet, a Tankönyvkatalógus, a KRÉTA és az új KRÉTA digitális kollaborációs tér is rendelkezésre áll, hogy segítsék a tanárok és diákok olajozott közös munkáját, ezáltal pedig a minél magasabb hatásfokú oktatás-tanulást.

Dr. Maruzsa Zoltán 2020.11.10-ei sajtótájékoztatója
Dr. Maruzsa Zoltán sajtótájékoztatót tart 2020.11.10-én. Forrás: EMMI

Maruzsa Zoltán hozzátette, hogy a tavaszi gyakorlattól eltérően szükség esetén lehetőség lesz egyéni és kiscsoportos konzultációk szervezésére. A pedagógusok és az iskola dolgozói a tavaszi időszakhoz hasonlóan, ugyanúgy be tudnak járni majd az iskolába és onnan is tudnak dolgozni.

Az államtitkár végül köszönetet mondott minden pedagógusnak, az elmúlt két és fél hónap kitartó és megpróbáltatásokban gazdag munkájáért. Külön kiemelte, hogy a megelőző intézkedések és az ő odafigyelésüknek köszönhetően nem váltak az iskolák és óvodák többségei járványügyi gócponttá.

“Az oktatás működik, gyermekeink fejlődnek, okosodnak, növekednek és gyarapodnak, legyen szó a hagyományos vagy akár a tantermen kívüli, digitális munkarendről”

– fogalmazott az EMMI államtitkára.

Kiemelt kép forrása: MTI