Elfogadták a 2024-es diákparlamenti pontokat

Elfogadták a 2024-es diákparlamenti pontokat

A 2024. évi Országos Diákparlament március 22-24. között zajlott Székesfehérváron. A zárónapon 63 diákparlamenti ajánlási pont került elfogadásra, amit a diákok fogalmaztak meg, majd adtak át a Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak. A záró plenáris ülés után véget ért a 112 küldöttből álló Országos Diákparlament testületének a háromnapos programja Székesfehérváron és a MOL Aréna Sóstóban.

Kiemelt fókuszt helyeztek az ajánlásokban a mentális egészségre és a mentálhigiéniára, amit az is igazol, hogy ebben a témában több mint 20 ajánlási pont született.

Záró plenáris ülés

Az ülés elején a napirendet elfogadták, majd megválasztották a szavazatszámláló bizottság tagjait, és kijelölték az emlékeztetőt készítő személyt. Továbbá, szavazással megválasztották az ülésről készülő emlékeztető 2 hitelesítőjét is.

Mészáros Attila alpolgármester - Fotó: ÖKK Fehérvár

Ezt követően Mészáros Attila levezető elnök beszámolt arról, hogy az ODT tagjaiból és a szekciódelegáltakból álló szerkesztőbizottság szombat estétől vasárnap reggel közel 8:00-ig ülésezett.

A szerkesztőbizottság csapata - Fotó: ÖKK Fehérvár

Idén a szerkesztőbizottság 63 pontot terjesztett a záró plenáris ülés tagjai elé. A diákparlamenti küldöttek minden egyes pontot egyenként szavaztak meg, a végén pedig az összes ajánlásról egyben is szavaztak, amit elfogadtak és átnyújtottak jelképesen a köznevelési államtitkárnak.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár - Fotó: ÖKK Fehérvár

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az 63 pont átvétele utáni beszédében megköszönte a résztvevők szorgalmas munkáját és az ajánlásokat.

Az Országos Diáktanács feladata lesz a 63 ajánlás teljesülésének nyomonkövetése a következő Országos Diákparlamentig. Ennek megfelelően a testület rendszeresen ülésezik a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságával, a pontok megvalósításának terveiről és összehangolásáról.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár MJV polgármestere - Fotó: ÖKK Fehérvár

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere lezárásképpen kiemelte, hogy öröm számára, hogy városuk már ötödjére adhatott otthont a Diákparlamentnek, és felajánlotta, hogy következő alkalommal is szívesen látnák vendégül a diákokat. Megfigyelte, hogy rendkívül komoly és eredményes munka zajlott az eseményen. Hozzátette, hogy  élmény volt hallgatni a diákokat érvelni és megvitatni a közös ügyeiket.

63 ajánlási pont

A gombra kattintva elérhetők a 2024. évi Országos Diákparlament által megfogalmazott ajánlási pontok.

A 2023-as ajánlások státusza ITT tekinthető meg.

Záró sajtótájékoztató

A záró plenáris ülés után, az Országos Diákparlament végén Dr. Maruzsa Zoltán, Dr. Cser-Palkovics András és Csomor Boldizsár (ODP küldött) tartott sajtótájékoztatót. Boldizsárt – a tavalyi évhez hasonlóan – a szerkesztőbizottság választotta meg a sajtótájékoztatón való szereplésre.

Az itt elhangzottakról az okkfehervar.hu oldalon megjelent sajtóközleményt idézzük.

Dr. Maruzsa Zoltán, Csomor Boldizsár és Dr. Cser-Palkovics András a záró sajtótájékoztatón - Fotó: ÖKK Fehérvár

„Dr. Cser-Palkovics András polgármester a zárószavazást követően tartott sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy Székesfehérvár immár ötödik alkalommal adott otthont az országos találkozónak. „Azon túl, hogy az ország valamennyi pontjáról érkező diákok megismerik városunkat és jóhírét viszik, intézményfenntartóként is sok hasznos információt kapunk az ajánlások során. Érdekes azt is megfigyelni, hogy változnak a témák, mi kerül középpontba. Bár jórészt az állam felé fogalmazódnak meg a kérdések, de vannak benne olyanok, amelyek hatnak egy településre. Lehet, nem önkormányzati feladatot jelent, de részben mi is segítséget tudunk nyújtani, így az diákönkormányzatok működésében, programok szervezésében, iskolaépületek felújításában.”

Csomor Boldizsár, Győr-Moson-Sopron vármegye képviseletében, az Országos Diáktanács tagjaként immár második alkalommal vett részt az országos eseményen. A sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki Székesfehérvárnak az ODT sikeres lebonyolításáért. Összefoglalójában elmondta, a pénteki plenáris ülést követően szombaton tréningeken vettek részt, majd több szekcióban ajánlási pontokat gyűjtöttek össze. A szerkesztőbizottság szombat este ült össze, majd a beérkezett 160 ajánlást összegezve egy éjszaka alatt született meg az a 65 pontot tartalmazó lista, amelyet a vármegyei küldöttek a vasárnapi záró plenáris ülésen megtárgyaltak. A szavazáson elfogadott 63 javaslatot továbbítják a szakminisztériumhoz. „Több szekcióban dolgoztunk, de sokszor visszaköszöntek egyazon témák. A legnépszerűbb, leggyakrabban felmerülő kérdés a mentális egészség, a mentális higiénia volt. Ebben a témában több mint 20 ajánlási pont volt.”

„Nagyon fontos, hogy a diákok véleményét megismerjük az oktatási rendszerről. A pedagógusok, diákok, szülők véleménye iránymutató az oktatási kormányzat számára. Ennek a rendszerezett formája, amit a törvény is előír, hogy diákparlamentet tartsunk, legalább kétévente, mondta a zárónapon tartott sajtótájékoztatón dr. Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár hozzátette, egy tavalyi kérésnek eleget téve egy év elteltével ült ismét össze a testület. Az államtitkár szól arról is, hogy beszámolt a tavalyi ODP-n elfogadott 58 pontos javaslatcsomagról, amelyből 22 maradéktalanul, 12 részben teljesült, 5 folyamatban van, 7 javaslat esetében folyamatos a nyomon követés, míg a fennmaradóak nem tartoznak a köznevelés ügyéhez, de ezek esetében is igyekeztek eljárni. „A következő időszak feladata az lesz számunkra, hogy a most megállapított feladatokról, ajánlásokról az Országos Diáktanács havi ülésein tárgyalunk tovább, és igyekszünk a diákság kéréseinek eleget tenni, illetve mi is megfogalmazunk olyan kéréseket, amelyekben segíthetik az oktatási kormányzat céljainak megvalósulását.”

Mint mondta, sok olyan ajánlás van a 63 pontos listában, amelyet a jelenlegi szabályozás vagy nem szabályoz   részletkérdésekben, vagy adott esetben a pedagógus egyéni szabadságán múlik. Példaként említette, hogy a diákok sokat beszéltek arról, vajon átnyúlhat-e a dolgozatírás, számonkérés a tanórán kívülre. Szociális jellegű kérdések között szerepelt a kollégiumok felújítása. Különleges pontnak nevezte az államtitkár az ajánlások első helyén szereplőt, amely javaslat arra vonatkozik, hogy a diákönkormányzatoknak legyen saját költségvetése. A köznevelésért felelős államtitkár sikeresnek ítélte az idei rendezvényt, kiemelve, a résztvevők felkészülten, példamutató munkával dolgoztak együtt azon, hogy az ajánlások összeálljanak.” – forrás: ÖKKFehérvár

Kiemelt kép forrása: ÖKK Fehérvár/Simon Erika