Elfogadták a 2023. évi Országos Diákparlament ajánlásait

Elfogadták a 2023. évi Országos Diákparlament ajánlásait

A 2023. évi Országos Diákparlament március 24-26. között zajlott Székesfehérváron. A harmadik napon, március 26-án 111 fővel határozatképes záró plenáris ülés testülete a székesfehérvári MOL Aréna Sóstóban fogadta el az 58 ajánlási pontot.

Záró plenáris ülés

Az ülés elején elfogadták a napirendet egyöntetűen, majd felállították a szavazatszámláló bizottságot, és kijelölték az emlékeztetőt készítő személyt. Ezen kívül szavazással megválasztották az ülésről készülő emlékeztető 2 hitelesítőjét is.

Mészáros Attila SZMJV alpolgármestere az Országos Diákparlament záró plenáris ülésén levezető elnökként. Fotó: ÖKK Fehérvár/Simon Erika

Ezt követően Mészáros Attila levezető elnök beszámolt arról, hogy a szekciódelegáltakból és az ODT tagjaiból álló 29 fős szerkesztőbizottság szombat estétől vasárnap reggel 7:26-ig ülésezett.

A 2023. évi Országos Diákparlament szerkesztőbizottsága. Fotó: ÖKK Fehérvár

Idén a szerkesztőbizottság 58 pontot terjesztett a 111 fős ülés tagjai elé. A testület minden egyes pontot egyenként megszavazott, s a végén 107 szavazattal az összes pontot egyben is elfogadták. Ezek fényében elmondhatjuk, hogy a szerkesztőbizottság hosszan tartó munkája meghozta eredményét.

Dr. Maruzsa Zoltán a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára beszél az Országos Diákparlament záró plenáris ülésén, az 58 ajánlási pont átvétele után. Fotó: ÖKK Fehérvár/ Simon Erika

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az 58 pont elfogadása utáni beszédében megköszönte a résztvevők szorgalmas munkáját, és az ajánlásokat.

Ezek után az Országos Diáktanács (ODT) delegáltjait és pótdelegáltjait hívták ki és mutatták be az ODP delegáltjainak. Az ODT feladata az 58 ajánlás teljesülésének nyomonkövetése a következő Országos Diákparlamentig. Ennek megfelelően a testület rendszeresen ülésezik a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságával, ahol a pontok megvalósításának lehetőségeit egyeztetik.

Az Országos Diáktanács (ODT) csoportképe a 2023. évi Országos Diákparlamenten (ODP). Fotó: ÖKK Fehérvár/Simon Erika

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere lezárásaképpen kiemelte, hogy öröm számára az hogy városuk már negyedjére adhatott otthont a Diákparlamentnek és felajánlotta, hogy következő alkalommal is szívesen látnák vendégül a diákokat. Azt látja, hogy egy nagyon komoly érdemi munka zajlott az ODP-n. Elmondta, élmény volt hallgatni a diákokat és azt is, ahogy érvelnek.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár MJV Polgármestere, a 2023. évi ODP záró plenáris ülésén. Fotó: ÖKK Fehérvár/íSimon Erika

Sajtótájékoztató az ülést követően

A záró plenáris ülés után, az Országos Diákparlament végével Dr. Maruzsa Zoltán, Dr. Cser-Palkovics András és Csomor Boldizsár (ODP küldött) tartott hárman sajtótájékoztatót. Boldizsárt a szerkesztőbizottság választotta meg a sajtótájékoztatón való szereplésre.

Dr. Cser-Palkovics András az Országos Diákparlament utáni sajtótájékoztatón. Fotó: ÖKK Fehérvár/Simon Erika

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere: “Külön szeretném megköszönni államtitkár úrnak, hogy végig a fiatalok rendelkezésére állt, így egy érdemi konzultáció alakulhatott ki. A Diákparlament egy 58 pontos ajánláscsomagot fogadott el és adott át államtitkár úr részére. Én azt láttam, hogy egy nagyon komoly tartalmi munka zajlott, érdemi munka zajlott itt Székesfehérváron. Nekünk nagy büszkeség, hogy most már negyedik alkalommal egymás után mi adhatunk házigazdaként otthont az Országos Diákparlamentnek, remélem a jövőben is visszatérnek a fiatalok ide hozzánk, mert élmény hallgatni őket ahogy érvelnek, ahogy elmondják, hogy őket milyen kérdések, problémák foglalkoztatják és ahogy ezt meg is fogalmazzák. Én egy érdemi beszélgetést, konzultációt, vitát láttam, ez szabta meg az értékét.”

Csomor Boldizsár az Országos Diákparlament utáni sajtótájékoztatón. Fotó: ÖKK Fehérvár/Simon Erika

Csomor Boldizsár, az Országos Diáktanács Győr-Moson-Sopron vármegyei delegáltja: “Először is köszönjük szépen Polgármester Úrnak a rendezvény lebonyolítását és azt is, hogy ilyen gyönyörű helyszínen tudtunk tanácskozni. Szerintem iszonyat jó lehetőség az, hogy tényleg rendelkezésünkre áll egy olyan intézmény, ahol a felsővezetéssel tudunk úgy beszélni, hogy meg is hallgatnak minket. A szekcióüléseken egyébként 300 feletti pontot fogalmaztunk meg, amiket egy éjszaka alatt 58-ra redukáltunk. Ezeket alaposan átbeszélve gondosan összefésültük és így sikerült kialakítani egy olyan listát ami igazából vita nélkül elfogadásra került. Tényleg egyébként a lehetőséget szeretném megragadni az egészben, hogy szócsőként tudunk működni, és az érdekképviselet diákszinten is ugyanúgy meg tud valósulni mint a felnőttek világában.”

Dr. Maruzsa Zoltán az Országos Diákparlament utáni sajtótájékoztatón. Fotó: ÖKK Fehérvár/Simon Erika

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár: “Magyarországon adott a diákok érdekképviselete – hogy hogyan csatornázza be a kormány a diákok kívánságait az oktatáspolitika alakításába. Kétévente ülésezik az Országos Diákparlament, ez mellett pedig működik az Országos Diáktanács intézménye, ilyen havonta-kéthavonta ez rendszeresen összeül. A két szervezet között a munkamegosztás az, hogy az ODP ajánlásokat fogalmaz meg, és ezeket az ajánlásokat tárgyaljuk utána az Országos Diáktanács ülésén. Az oktatási kormányzat valamint a diákok képviselői ebben részben kicserélik az álláspontjukat; részben pedig a kormányzat amit tud, s amit végrehajthatónak ítél azt igyekszik végrehajtani. A 2020-as ajánlási pontok több mint a felét egyébként megvalósítottuk/végrehajtottuk. Erről a péntek esti fórumon részletesen is történt egy beszámoló, tehát a 2020-as ajánlásokról történt egy beszámoló. Ezt követően pedig  szekciómunkák, illetve szerkesztőbizottsági munka eredményeként összeállt az az újabb 58 pont, ami a következő kettő évre az Országos Diáktanáccsal való közös munkánk keretét biztosítja. Én nagyon sikeresnek értékelem ezt a rendezvényt, hiszen azt láttuk, hogy nagyon felkészült, nagyon talpraesett delegáltak tudtak összejönni, kíváló együttműködést tudtak arról folytatni, hogy ki tudjon alakulni az a pontstruktúra, ami valóban a szerkesztőbizottság munkájának köszönhetően végül aztán teljes egészében a jelenlévő delegáltak többségének támogatását megszerezte. Nem szeretnék szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a sajtóban azért megjelentek olyan hírek, hogy néhány delegált esetén egy olyan felkészítésre került sor valamilyen általunk nem ismert külső erők részéről, ami arra enged következtetni, hogy volt olyan szándék, hogy ennek a rendezvénynek a rendjét megzavarják, hogy egy néhány fős kisebb csoportosulás rendet bontson. Azt tudom jelenteni, hogy ilyenre sor nem került; de önmagában azt nagyon sajnálatosnak tartom, hogy vannak akik egyébként a diákokkal visszaélve az Országos Diákparlament ügyét ilyen módon szeretnék megzavarni.”

Kiemelt kép forrása: ÖKK Fehérvár/Simon Erika