Újabb ODP siker - elkészült a legfrissebb Diákjogi Tudor

Újabb ODP siker - elkészült a legfrissebb Diákjogi Tudor

A 2020. évi Országos Diákparlament ajánlása nyomán elkészült az új Diákjogi Tudor. A frissen kiadott anyag különlegessége, hogy röviden, képekkel illusztrálva mutatja be a diákok legfontosabb jogait, továbbá jog- és érdekképviseletei lehetőségeit.

Több fórumon is tapasztalható volt, hogy a diákok egy jelentős része, bár tisztában van vele, hogy vannak jogai, de nem tudják pontosan melyek ezek, és ezekkel hogyan éljenek. Ennek a problémának a megoldására készült el 10 év után újra, egy újabb es érthetőbb kiadásban a Diákjogi Tudor 2020.

A kezdeményezés az Országos Diákparlamenten történt, ahol a megfogalmazott 45 pont közül harmadikként szerepelt, hogy legyen elérhető az oktatásban részvevők számára, egy könnyen érthető, hatályos, általános diákjogi tájékoztató. A Diákjogi Tudor ennek az igénynek a kielégítésére született meg. A 2020. évi ODP többi ajánlása itt tekinthető meg.

A dokumentumban a diákok számára könnyen értelmezhető, a száraz jogi megfogalmazást kerülve olvashatnak az érintettek a saját és társaik jogairól, kötelezettségeikről és az iskolában megengedett, helyes viselkedési formákról.

Külön kiemelendő, hogy helyet tudott kapni több olyan téma is, amely a diákok mentális jóllétének biztosításához és fejlesztéséhez nyújt megfelelő alapokat.

A Diákjogi Tudor 2020. egy hiánypótló dokumentum, mely az oktatásban résztvevő összes fél számára ajánlható és segíti a tanintézményekben jelen lévő diákok hétköznapjait.

Letöltés

A Diákjogi Tudor 2020 felelős kiadója dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Kiemelt kép: pexels.com