Biztonsággal megtarthatók az idei érettségi vizsgák

Biztonsággal megtarthatók az idei érettségi vizsgák

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tartott beszámolót az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Az államtitkár emlékeztetett: A kormány döntése értelmében meghosszabbodott a veszélyhelyzeti rendelkezések hatálya. Ez azt jelenti, hogy a középfokú oktatási intézmények 9. és ennél magasabb évfolyamain továbbra is tantermen kívüli digitális munkarendben tanulnak a diákok 2021. március 1-ig biztosan. Az érettségi vizsgákról nem változott a kormány álláspontja a korábbiakhoz képest.

Az óvodákban és az általános iskolákban az elsőtől nyolcadikig terjedő évfolyamokon jelenléti oktatás van. Ahol szükséges, ott a tanügyi intézkedéseket azonnal meghozzák a tanév elején kiadott, és azóta is követett intézkedési terv szerint. Ezeken a feladatellátási helyeken továbbra is kötelező a testhőmérsékletmérés és a távolságtartás. A fokozott takarítás és fertőtlenítés érdekében az Operatív Törzs havonta mintegy egy 300 ezer liter fertőtlenítőt biztosít az iskoláknak és óvodáknak.

“A védekezés eredményes.”

Januárban az iskolák és óvodák esetében kifejezetten alacsony volt az elrendelendő intézkedések száma. Tegnap, hétfőn 73 óvodában, az óvodák 2,5%-ban volt rendkívüli szünet, jellemzően egy-egy csoportban. Ezenkívül 115 általános iskolában, az intézmények mintegy 4%-ában tanult jellemzően egy-egy osztály tantermen kívüli digitális munkarendben. De ezekben továbbra is folyik az oktatás, működik az iskola.

Megvizsgálták és azt tapasztalták, hogy a hiányzások aránya január folyamán elmaradt az előző években megszokottaktól, ami azt mutatja, hogy a koronavírus elleni védekezés összességében az egyéb megbetegedések valószínűségét is érdemben csökkentette. Ez nagyon jó hír, hiszen a gyermekek így tudnak tanulni.

Érettségi vizsgák

A kormány a tavaszi érettségi vizsgákkal kapcsolatban nyilvánvalóvá tette az álláspontját, miszerint a korábbiakban már kialakított óvintézkedések mellett mind a vizsgák írásbeli, mind pedig a szóbeli részét biztonságban le tudják bonyolítani. 2020 őszén is sikerült a vizsgákat több tízezer tanuló számára problémamentesen megszervezni. Egy teremben legfeljebb 10 fő jelenlétében az írásbeli vizsgák biztonsággal lebonyolíthatók, a szóbeli vizsgák ugyancsak kellő távolságtartás mellett megszervezhetők. 2020 tavaszán csaknem 80 ezer, ősszel pedig 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol nem alakult ki fertőző góc. Az államtitkár hozzátette azt is, hogy mindezek mellett az elmúlt évek átlagának megfelelő eredmények is születtek. 

Nem készülnek változtatásokra, mert megvan a kellő tapasztalatuk és tudják, hogy az érettségi vizsgákat biztonságosan meg lehet tartani. A jelentkezés már elindult, a vizsgákkal kapcsolatban minden technikai információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján. Aki tájékozódni szeretne, ezen a felületen meg tudja ezt tenni – nyilatkozta a tárca államtitkára.

A középiskolák megfelelő évfolyamjain továbbra is szervezhető és szervezendő egyéni vagy csoportos felkészítő alkalom az iskolákban – jelenléti formában is -, az alapvető egészségvédelmi szabályok betartása mellett. Az államtitkár kifejezetten kéri is a középiskolákat, hogy az érettségi előtt álló, végzős tanulóknak, különösen a közismereti tárgyakból biztosítsanak lehetőséget ilyen konzultációkra, hogy a vizsgákra történő felkészítés minél eredményesebb legyen.

Dr. Maruzsa Zoltán beszámolt arról is, hogy egyeztettek az Országos Diáktanáccsal is, amellyel áttekintették ezt a kérdéskört. Az intézmények egy része már szervez kiscsoportos felkészítőket, de fontosnak tartják, hogy ez mindenhol megvalósuljon. Ezzel összhangban a napokban levélben is kérték az intézményvezetőket arra, hogy a felkészítésre fordítsanak kiemelt figyelmet.

Központi írásbeli vizsga - középiskolai felvételi

Az államtitkár tájékoztatta a nézőket arról is, hogy a január 23-i vizsganapon, illetve a január 28-án és február 5-én tartott pótnapokon zökkenőmentesen megvalósult a középfokú felvételi eljárás írásbeli része. A jelentkezők a vizsgákat 535 helyszínen írhatták meg, a tavalyi érettségi során már bevált biztonsági intézkedések mellett. A jelenleg rendelkezésre álló, még nem végleges adatok alapján az első pótnapon 935 tanuló vizsgázott, a másodikra előzetesen 193 fő regisztrált a vizsgák rendben lezajlottak. Nincs tudomásuk arról, hogy bárhol is megbetegedésekre, gócok kialakulására került volna sor.

Fontos lehet kiemelni, hogy a felvételizők nagyon komolyan vették a vizsgát, nem rémültek meg a járványügyi kockázatokról, ezt onnan látják, hogy tavaly mindösszesen 73.188 fő jelentkezett a központi felvételi vizsgákra, 2% nem jelent meg. Idén 76.633 fő jelentkezett és csak 1,6% volt, aki nem jelent meg a vizsgán, tehát az adatt még kedvezőbb is mint tavaly. Az adatok jól mutatják, hogy a fiatalok megbíztak a védelmi intézkedésekben.

Folyamatosan érkeznek már be az eredmények is. Az előzetes statisztikák alapján, a dolgozatok több mint 90%-os feldolgozottsága alapján azt látják, hogy az elmúlt évekhez nagyon hasonló eredmények születtek, mindössze néhány pontos ingadozás volt mérhető a korábbi adatokhoz képest. Az idei évben sokak szerint a matematika picit könnyebb, a magyar kicsit nehezebb volt.  A matematika feladatsor átlagpontja alacsonyabb lett, mint a magyaré. A 8. évfolyamos tanulók a megszerezhető kétszer 50, azaz összesen 100 pontból átlagosan 47,2 pontot szereztek. Ezen belül a magyar átlageredménye: 24,4 pont. A matematikáé 22,7 pont lett. Ez nagyjából megfelel a korábbi eredményeknek. 2016-ban például szinte pontosan ilyen átlag született.

Ahogy eddig is, a 6. és 4. évfolyamon valaminél magasabb átlageredményt értek el a vizsgázók.

A felvételi vizsgák sikeresek voltak, a célnak megfeleltek. Az átlageredmények nem romlottak. Az adatok alapján a köznevelési rendszer eredményesen látta el a feladatát az elmúlt hónapokban, a járványügyi helyzet ellenére is. Az államtitkár megjegyezte, ha ez nem így lett volna akkor látványosan rosszabb eredményeket is tapasztalhattak volna most. Ennek nagyon örülnek, hogy nem sikerült rosszul. – jegyezte meg dr. Maruzsa Zoltán.

Oltás a pedagógusok körében

Ameddig elegendő vakcina nem áll rendelkezésre arra kéri az államtitkár az intézmények vezetőit, pedagógusokat, hogy az általuk vezetett intézményekben minél nagyobb számban regisztráljanak a védőoltásra. Amint a szükséges mennyiségű vakcina rendelkezésre áll, természetesen azonnal sor kerül az érintettek, a jelentkezők oltására. A köznevelésben 195.000 pedagógus és nevelés-oktatást közvetlenül segítő személy dolgozik, közülük eddig valamivel több, mint 51 ezer fő regisztrált az oltára. Ez kicsivel több mint 26%. A 60 év feletti pedagógusok körében kedvezőbb az arány, 55% regisztrált. Mindenkit bíztat a regisztrációra.

“Egyre közelebb vagyunk, kerülünk ahhoz, amikor az iskolafolyosók a középiskolákban is megtelhetnek majd élettel, együtt vehetnek majd részt pedagógusok és diákok azokon a közösségi programokon, eseményeken, amelyeket most korlátozni vagyunk kénytelenek” – mondta dr. Maruzsa Zoltán.

“A védelmi szabályok betartásához sok erőt és kitartást kívánok! Szeretném megköszönni minden kedves kollégának, pedagógusnak, iskolai- és óvodai dolgozónak az elkötelezett munkáját.”

Kiemelt kép forrása: MTI