Bérfelmérés 2024

Bérfelmérés 2024

Nemrég megjelent egy komplex kutatás, amely részletesen tárgyalja a hazai diák-munkaerőpiac sajátosságait. A Tudatos Diák 2024-es bérfelmérésből kiderül, hogy milyen órabérre számíthatnak a diákmunkát vállaló fiatalok, hogyan viszonyulnak a munkáltatók a home office-hoz és a plusz juttatásokhoz

A legtöbb diák, már a tavasz folyamán elkezd böngészni a munkaerőpiacon, hogy a nyári szünet kezdete előtt teljes mértékben tisztában legyen a különböző munkahelyi lehetőségekkel és feltételekkel. Ebben a folyamatban segítséget nyújt a Tudatos Diák Bérfelmérés, amely iránymutatást nyújt mind a fizetések, mind pedig a munkakörülmények tekintetében.

Bérezés és munkaidő

2023-ban az átlagos diák órabér, figyelembe véve minden kiegészítést (bónusz, jutalék), 1920 Ft volt, míg a medián érték 1860 Ft. Az eredmények jelentősen eltértek az egyes területek között. Míg az IT lett idén a legjobban fizető funkcionális terület, addig a kereskedelem zárta a sort átlagosan 1820 Ft/óra órabérrel. A leggyakoribb órabér bruttó 2000 Ft/óra volt, míg a legmagasabb 3300 Ft/óra.

A diák-munkaerőpiacon a gyakornokok közel negyede már 1-2 éves munkatapasztalattal rendelkezik, és a megkérdezettek 22%-a már több mint 3 éve dolgozik tanulmányai mellett.

A beérkezett adatokból az is kiderül, hogy milyen hosszútávú lehetőségeik vannak a munkahelyükön. A kitöltők közel 30%-ának lehetősége van arra, hogy teljes állásban elhelyezkedjen a jelenlegi munkahelyén tanulmányai után. A munkát vállaló diákok több mint negyede tudja szakmai gyakorlatát munkahelyén teljesíteni.

A munkavállalók motivációja

A kérdőívben elemzésre kerültek a munkahelyválasztási motivációs tényezők is. 2024-ben a rugalmas munkaidő, a versenyképes diákbér és a heti minimum-maximum óraszámok bizonyultak a legfontosabbnak. 

Továbbá a  jó munkahelyi környezet a legmeghatározóbb motivációs tényező, amit a karrierépítés és a szakmai fejlődés követ.

 Összehasonlítva a munkahelyválasztási és munkavégzési tényezőket, látható, hogy a bérezés csak a jelentkezés előtt kiemelt fontosságú a diákok számára, hiszen a felvételt követően már az általános munkakörülmények és a szakmai, valamint a karrier lehetőségek kerülnek előtérbe.

Lakhatás és megélhetés

A COVID-ot követő munkarendi átszerveződés hatással van mindenki munkavégzési szokásaira, ami megfigyelhető a személyes munkavégzés és a hibrid munkavégzés/home office terjedésében.

A megkérdezettek több mint kétharmadának továbbra is személyes munkavégzés jellemző, azonban az ötödük már hibrid munkarendben dolgozik, ami lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben egyeztessék tanulmányaikat a munkavégzéssel. Mindössze a válaszadók 5%-a dolgozik teljesen home office munkarendben.

A diákok túlnyomó többsége továbbra is családi támogatásból tartja fenn magát, azonban egyre többen keresnek állandó diákmunkát. Ezt követi az ösztöndíj, de sok ösztöndíjas diák vállal diákmunkát kiegészítésként.

A diákok nagy része családjától kapott juttatásokkal egészíti ki jövedelmét. A lakhatás tekintetében számos lehetőségük van, legyen az otthon a családi házban vagy lakásban, albérletben, kollégiumban, barátokkal vagy egyedül.

A válaszadók fele viszont már elköltözött a családi fészekből, és egyedül vagy barátokkal él együtt albérletben, kollégiumban vagy saját lakásban. Az albérletben és kollégiumban élő diákok 90%-a dolgozik, hogy kiadásait fedezni tudja.

A cikkben szereplő információk és képek forrása a Tudatos Diák Iskolaszövetkezet felmérése, melyet teljes terjedelmében ITT tudtok elérni.