Az örökzöld diákszínjátszás elmúlt fél éve

Az örökzöld diákszínjátszás elmúlt fél éve

Az elmúlt években sok-sok nehézség sújtotta diákszínjátszás mai helyzetébe ástam bele magam, avagy megnéztem hol is tartunk ma. A helyzet felmérésére országos szinten utánajártam merre milyen lehetőségek jutottak mostanság a diákságnak és milyen programokat tartottak a diákszínjátszást tekintve.

A már sok-sok éve megállás nélkül működő diákszínjátszó programok általános fejlődésének lelassulásában az elmúlt években több faktor is közreműködött. Elsősorban a világot több évre lebénító pandémiás helyzet, másodsorban az elmúlt évek gazdasági nehézségei, és a szomszédban dúló háborús konfliktus általi problémák. A mai helyzetnek nem csak a folyamatos megújulással és változatossággal kell operálnia (mint ahogy azt az ezt megelőző években jobbára tudták csinálni), de több gondot kell fordítania az érem másik oldalára is, avagy a kivitelezésre. Tegyünk is egy országos kitekintést, mi történt az elmúlt fél évben országszerte a diákszínjátszást érintően.

Székesfehérvár

Március 21-én este a város diáksága töltötte meg a fehérvári Vörösmarty Színházat, az esemény keretein belül többszáz diák mutathatta meg tehetségét a nagyszínpadon. Ezen felül bejelentették, hogy megalapítják a Vörösmarty Diákszínpadot, ami nagy boldogságra adhat okot a Fehérvár-környéki érdeklődőknek.

Csurgó

Szintén március végén megtartották Csurgón a regionális diákszínjátszó-találkozót (a cikkben később RDT), itt közel 200 lelkes diák szerepelt. Az eseményen Ákli Krisztián, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke arra is utalt, hogy a júniusi országos találkozóra is már megfigyelik a csapatokat.

Győr

Győrben is megrendezésre került április közepén az RDT. A közös szakmai beszélgetéseken túl, itt is lehetőséget kaptak a tanulók megmutatni előadásaikat, a program nagy sikerrel zárult.

Kecskemét

Dél-Alföldön is számos programmal találkozhatnak a diákok. Április végén rendezték meg itt a 32. RDT-t. Az eseményen tréningeken vehettek részt az érkezők, így szakmailag is figyeltek a fejlődésre, majd később bemutatták egymásnak darabjaikat.

Összességében tehát a diákszínjátszással foglalkozók a helyzethez alkalmazkodva tevékenykednek tovább ugyanazon a fordulatszámon, mint ezelőtt; az országos rendezvényre már kiváltképp készülődve.

A szöveg elkészítéséhez alkalmazott kiemelt források:

Székesfehérvári Városportál, Somogy Vármegyei Hírportál, Kecskeméti Médiacentrum, Győri Színjátszó Műhely