Áprilisban is dolgozott az Országos Diáktanács

Áprilisban is dolgozott az Országos Diáktanács

2024. április 15-én az Országos Diáktanács (ODT) ülésén több lényeges téma került napirendre, amelyek célja a diákélet javítása és a diákok jogainak védelme volt. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb kezdeményezéseket.

DÖK Pénz Kezelése és Felhasználása

A diákönkormányzati pénzek (DÖK pénz) kezelése és felhasználása kiemelt téma volt az ülésen. A különböző anyagi források programokat, rendezvényeket és egyéb kiadásokat finanszíroz. Azonban a pénzkezelés jogi és gyakorlati kérdései még tisztázatlanok.

Diáktájékoztatás Javítása

Az ODT hangsúlyozta a megfelelő tájékoztatás fontosságát. A diaktajekoztatas.hu és az Oktatási Hivatal (OH) weboldala mellett plakátok és faliújságok elhelyezését is javasolták az iskolákban, hogy az információk minden diákhoz eljussanak. Emellett a megyei iskoláknak plakátsablonokat kellene biztosítani, és az igazgatók tájékoztatása is kiemelt feladat lenne.

Diákjogi Tudor Program

Egy új javaslat született meg, miszerint: Bevezetnék az oktatásba a Diákjogi Tudort, amelyet az osztályfőnöki tantervbe kellene beépíteni, elsősorban a 8-9. osztályosok számára. A program célja a diákok jogainak megismertetése és tudatosítása lenne. Az anyagok elérhetők a Krétában, de videós tájékoztatások is készülhetnek.

DÖK-ök Elérhetősége

A diákönkormányzatok elérhetőségének nyilvánossága szintén fontos téma volt. Az ODT javasolja, hogy ezek az elérhetőségek a tanárok és DÖK vezetők beleegyezésével elérhetők legyenek a diákok számára. A Pedagógiai Oktatási Központ (POK) évente biztosítaná az aktualitásukat.

Tankönyvek és Atlaszok Kéttannyelvű Iskolákban

A kéttannyelvű iskolákban az adott nyelvre lefordított tankönyvek és atlaszok nem vagy csak részben állnak rendelkezésre. Az államtitkárság nem tervezi idegen nyelvű atlaszok kiadását, új technikai megoldásokra azonban nyitottak, ezek érdekében további tárgyalások szükségesek.

Könnyített Testnevelésóra

Az ODT ülésén kiemelték a könnyített testnevelésóra lehetőségét is, amelyet a kerettanterv tartalmaz “egészségváltozás miatt”. Ehhez igazolás nem kérhető, ami megkönnyíti azoknak a diákoknak a helyzetét, akik egészségügyi okokból nem tudják teljesíteni az órai követelményeket.

Kiemelt kép: Diáktájékoztatás – az ODT decemberi üléséről