22 ezer tabletet kapnak az iskolák

22 ezer tabletet kapnak az iskolák

A következő hetekben 22 ezer tabletet kapnak az iskolák, jelentette be Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egy keddi sajtótájékoztatón. Az államtitkár a tájékoztatón ezentúl összefoglalta az iskolai digitalizáció eddigi eredményeit is.

A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára ismertette, hogy a 22 ezer táblagépet korábban a népszámláló biztosok használták. A népszámláláshoz már nem szükséges 34 ezer tabletből 22 ezer eszköz kerül a következő hetekben az iskolákhoz.

Maruzsa Zoltán továbbá elmondta, a modern oktatás kulcskérdése a digitalizáció, amelynek fejlesztését a kormány kiemelt célként kezeli.

Az ezen a téren az elmúlt években elért eredményeket az államtitkár az alábbiak szerint foglalta össze:

  • több százezer pedagógus vett részt a digitális kompetenciát támogató továbbképzésen,
  • bevezették a digitális kultúra tantárgyat,
  • digitalizálták a tankönyveket, időközben valamennyi állami fejlesztésű tankönyv elérhető digitálisan is – ezek itt érhetők el,
  • a hagyományos papír alapú naplót és ellenőrző füzetet felváltotta az e-Kréta rendszer,
  • az elmúlt néhány évben kétezer iskolában történt sávsebesség-bővítés,
  • négyezer iskolában építették ki a wifi-hálózatot (ehhez kapcsolódik az ODP 13. pontja is),
  • 2019-ben 45 ezer notebook, 24 ezer tanulói tablet és 3 ezer okostábla került az iskolákhoz,
  • a COVID alatt további 26 ezer számítógépet kaptak az iskolák és így a diákok is,
  • tavaly az 5. és 12. évfolyamon 120 ezer tanuló és 55 ezer pedagógus kapott laptopot.

Ezentúl Rétvári Bence a BM miniszter-helyettese és parlamenti államtitkára a Nemzeti Köznevelési Portál (Okosportál) kapcsán ismertette, hogy az oldalt az elmúlt két évben 137 milliószor nyitották meg. A portálon a látogatók egyébként 56 ezer feladat és ötezer feladatsor között válogathatnak.

Az államtitkár továbbá elmondta azt is, hogy az NKP médiatárában számtalan videó, animáció és digitális (interaktív) térkép érhető el. A pedagógusok munkáját a digitális tartalmakon túl 39 ezer óravázlat is segíti.

Végezetül az érettségi vizsgák lebonyolítására áttérve Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: “a vizsgák szervezése biztosított.” Az államtitkár kiemelte, hogy a vizsgák lebonyolítására másfélszer annyi pedagógus jelentkezett, mint amennyi egyébként ahhoz szükséges lenne.

Kiemelt kép forrása: canva.com