140.000 notebookot osztanak ki 7. és 10. évfolyamosoknak

140.000 notebookot osztanak ki 7. és 10. évfolyamosoknak

140.000 érintőképernyős notebookot osztanak ki 7. és 10. évfolyamosoknak – jelentették be a tegnapi napon.  Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, Dr. Rétvári Bence, a BM miniszterhelyettese, Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke közös sajtóeseményen tájékoztatta a sajtót, hogy elkezdődik a második üteme a notebookosztásnak.

Ezzel az intézkedéssel a 2023. évi Országos Diákparlamenti ajánlások közül a 26. pont is megvalósult. 

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a hordozható számítógépeket nemcsak az állami, hanem az egyházi és magánfenntartású köznevelési intézmények tanulói is igényelhetik. A kiosztás 1462 településen, 2572 iskolában és több mint 3000 feladatellátási helyen történik.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az állam szolgáltató koncepciójába illeszkedően az a céljuk, hogy az 5. évfolyamtól a 12. évfolyamig minden tanuló rendelkezzen hordozható számítógéppel, amellyel hozzáférhet a már megvalósult és a jövőbeli fejlesztésekhez. 579 ezer hordozható számítógépet osztanak ki, ebből tavaly tavasszal 55 ezret kaptak meg a pedagógusok és 65 ezret pedig a diákok, míg most a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak osztanak notebookokat.

Az államtitkár kiemelte, hogy a digitalizáció a jelenlegi és a következő évek legnagyobb kihívása az oktatási rendszerek számára. A magyar oktatási rendszerben számos állami fejlesztés zajlik, például a KRÉTA-rendszer, az idegennyelvi modul, okostankönyvek, digitalizált kompetenciamérések és okostantermek.

 

Dr. Maruzsa Zoltán a sajtótájékoztatón. Fotó: MTI

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a következő évben 393 milliárd forinttal többet fordítanak oktatásra. A kormány célja, hogy a magyar diákok a legkorszerűbb eszközöket és tudástartalmú portálokat használhassák. Az elmúlt években több mint 4500 iskolai és óvodai fejlesztés történt Magyarországon, emellett ingyenessé tették a tankönyveket, megháromszorozták a szociális gyermekétkeztetés forrásait.

A “notebook-osztás” célja, hogy minden tanulóhoz eljusson a szükséges tudás, még azokhoz is, akiknek nincs ilyen eszközük. Az elmúlt években 3957 feladatellátási helyen építettek ki wifi-hálózatot, bővítették a sávszélességet 1925 helyen, okostermeket hoztak létre, és digitális eszközöket helyeztek ki iskolákba.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója hangsúlyozta, hogy a kormány a szolgáltató állam koncepcióját valósítja meg, és a párbeszédre alapozza közéleti munkáját. Az iskolai “notebook-osztás” is ezt a célt szolgálja, amit az érintett társadalmi csoportok véleményének kikérésével alakítottak ki.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta, hogy a “notebook-osztás” lebonyolítása a központ feladata, és több mint ötszáz fenntartóval kellett egyeztetniük a program megvalósítása érdekében. A program részeként érintőképernyős notebookokat osztanak ki, és a tervek szerint a kiosztás 2024 tavaszán folytatódik az 5., 6. és 9. évfolyamon tanuló diákok számára.

Kiemelt kép forrása: MTI/Hegedüs Róbert